Gehoorschade op de werkvloer

We zien het steeds vaker: gehoorschade op de werkvloer. Ook in ruimtes waar je het niet verwacht. KRO-NCRV-programma Pointer sprak verschillende hoofdrolspelers. 

Onomkeerbare gehoorschade door werk komt vaker voor dan gedacht

Het is voor ons - met meer dan 15 jaar ervaring - allang geen geheim meer, maar toch blijven we ons verbazen over de toename in gehoorschade op de werkvloer. Op sommige plaatsen verwacht je het wel, zoals op een bouwplaats of in een fabriek. Maar er zijn veel meer 'verrassende' plekken waar je als werknemer veel sneller dan je denkt gehoorschade op kunt lopen. 

In een aflevering van het KRO-NCRV-programma Pointer wordt maar weereens benadrukt hoe essentieel het is om goed na te denken over de ruimteakoestiek. In deze aflevering, welke hier te bekijken is, worden werknemers in verschillende branches geïnterviewd over de hinder die zij ondervinden door lawaai op de werkvloer. 

Badmeester Jack Jansen liep bijvoorbeeld gehoorschade op de werkvloer op door de vele decibels in het zwembad. Hij moest uiteindelijk zelfs helemaal stoppen, omdat hij niet goed meer kon meekrijgen waar geluiden vandaan kwamen: "Ik hoorde niet meer wat ik moest zien, en ik zag niet meer wat ik moest horen."

Sluipende gehoorschade

Het lastige van gehoorschade op de werkvloer is dat het op de meeste werkplekken erg langzaam gaat: het sluipt erin. Wanneer je dagelijks wordt blootgesteld aan veel lawaai op de werkvloer, zal je langzaam last krijgen van de gevolgen: dit kan gaan van een slechte concentratie, naar hoofdpijn, naar uiteindelijk dus onomkeerbare gehoorschade. 

Gymleraar Maud Friedel, die in de aflevering ook wordt geïnterviewd, geeft ook aan dat ze na een dag lesgeven in de gymzaal, vaak 'op' is en hoofdpijn heeft. Gymleraren als Maud bevinden zich langere perioden in de gymzaal, samen met wisselende geluidsbronnen in de vorm van verschillende klassen en typen sporten. Hierbij worden de leraren gedurende een langere tijd blootgesteld aan hoge geluidsniveaus. Een te hoge nagalmtijd in een ruimte als een gymzaal zorgt ervoor dat de opgewekte geluidsenergie onvoldoende wordt geabsorbeerd. Dit leidt tot verhoogde geluidsniveaus. 

Maud werkt met oordoppen, maar dat zorgt er ook voor dat ze slechter kan horen waar bepaalde geluiden vandaan komen. Oordoppen bieden ook geen echte oplossing voor het lawaai waar een gymleraar als Maud elke dag in werkt. 

Risico inventarisatie

Uit de aflevering van Pointer blijkt dat veel bedrijven geen (accurate) risico inventarisatie hebben gedaan. Hierdoor is vaak niet bekend hoe groot het probleem op de werkvloer is, totdat het te laat is voor werknemers. Zo werd in de gymzaal onderzocht hoe hard het geluid daar is. Waar werkgevers boven de 80 decibel gehoorbeschermers verplicht moeten stellen, werden in de gymzaal decibellen boven de 85, 90 en zelfs boven de 100 gemeten! 

Ook werd het gehoor van 70 gymleraren gemeten door onderzoeker Saskia Tuinder en de resultaten daarvan zijn schokkend. Vooral op 6000 hertz is de grootste dip gemeten bij de leraren, wat een grote aanwijzing is voor lawaaislechthorendheid. 

Een schokkend resultaat dus, en weer een signaal dat het verbeteren van de ruimteakoestiek essentieel is om gehoorschade op de langere termijn te voorkomen. Want waar we normaal zeggen 'voorkomen is beter dan genezen', is genezen als het gaat om gehoorschade vaak al geen optie meer. 

Gehoorschade voorkomen

Het voorkomen van gehoorschade is dus erg belangrijk, en er wordt op de werkvloer dus te vaak nog te weinig aan gedaan. Ook zijn risico inventarisaties vaak niet accuraat of helemaal niet uitgevoerd.

Wij brengen het huidige akoestische klimaat door middel van een nagalmtijdmeting voor bedrijven gratis en vrijblijvend in kaart. Dit zodat je weet waar je aan toe bent. Daarbij geven we je advies op maat om de ruimteakoestiek op orde te brengen, zodat gehoorschade onder werknemers te voorkomen is. 

Vraag een Quick-Scan aan

Hoe ziet ons advies eruit?

Aan de hand van de uitkomsten van een nagalmtijdmeting, beoordelen wij nauwkeurig het huidige akoestische klimaat en adviseren we wat een passend niveau is voor de functie van de ruimte. Met deze adviezen gaan we met jou aan tafel om de mogelijke akoestische oplossingen te bespreken en door te rekenen qua akoestisch resultaat. Hierbij houden we rekening met jouw esthetische wensen en budget.

Wil je voorbeelden zien van akoestische oplossingen die wij aanbieden? Kijk dan eens rond tussen onze producten. Wil je de gehele uitzending van de Pointer-aflevering bekijken? Dat kan door hier te klikken. Wil je ten slotte inspiratie opdoen van akoestische oplossing in een ruimte, gerelateerd aan de jouwe? Ga dan via de button hieronder naar onze projecten. 

Bekijk inspirerende voorbeelden