GGMD verbetert akoestiek in oefenruimte

Omgeving

Zorg

Locatie

Zoetermeer

Ruimte

Oefenruimte
  • Akoestische oplossingen in oefenruimte doven- en slechthorende
  • Veel harde afwerkingsmaterialen zorgen voor slechte akoestiek
  • Allwool akoestische polyester wolplaat verlijmd aan het plafond
  • Maatwerk akoestische sportzaalpanelen

Net nieuw maar niet te gebruiken

GGMD helpt mensen die doof zijn of een hoorprobleem hebben, en de horende mensen om hen heen. De GGMD heeft verschillende vestigingen in het land waaronder ook een vestiging in Zoetermeer. Hier hebben ze onder andere een oefenruimte. Echter was deze onbruikbaar als gevolg van een slechte akoestiek.

De ruimte was nog maar net klaar maar bleek niet te gebruiken. Het regende klachten en ook voor de werknemers van de GGMD was de ruimte verschrikkelijk om in te werken. Het was eigenlijk wel terecht dat ze weigerde om de ruimte nog langer te gebruiken. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor de klanten.

Haast geboden bij een oplossing

Het was wel duidelijk dat er hier snel een oplossing gevonden moest worden. En dus benaderde de GGMD onder andere Allkoestiek met direct de boodschap zo snel als mogelijk. De eerste stap is toch een quickscan op locatie. Die afspraak was snel gemaakt. Tijdens de quickscan werd het probleem al snel duidelijk. De ruimte had maar liefst een gemiddelde nagalmtijd van 2,29 seconden. Daar waar de NOC*NSF een norm heeft van 1 seconden. De klachten waren dus meer dan terecht.

Waar komt die echo vandaan?

Ieder materiaal heeft zijn eigen geluidsabsorberende waarde. Harde materialen zoals glas, beton en gestuukte wanden absorberen weinig geluid. Zoals op de foto van de situatie voor de akoestische maatregelen is duidelijk te zien dat de ruimte voornamelijk is afgewerkt met deze akoestisch “harde” materialen. Het is daarom wel duidelijk dat hierom een lange nagalmtijd heerst.

De akoestische oplossing

De akoestische oplossing werd tweeledig. Het was ons wel duidelijk dat alleen akoestische oplossingen aan het plafond het probleem niet zou oplossen. 

Het was echt noodzakelijk om ook absorptie op oorhoogte (liggend, zitten en staand) aan te brengen om een hinderlijke flutterecho te voorkomen.

Om die reden hebben wij in het een ontwerp gekozen om tenminste 1 kopwand en 1 langswand te voorzien van Allgym akoestische sportzaalpanelen. En daarnaast aan het plafond voor Allwool akoestische polyesterwol platen. 

Omdat slechthorende mensen erg gevoelig zijn voor geluid hebben wij zelfs een lagere norm aangehouden. De gemiddelde nagalmtijd is geduceerd naar 0,8 seconden. Dat is natuurlijk een enorme verbetering.

Een snelle realisatie van advies tot montage

De opdracht werd Allkoestiek gegund om twee redenen, de expertise en de snelle realisatie. Van eerste bezoek op 14 juni tot realisatie op 27 juni dat mag oprecht snel genoemd worden. Zeker wanneer je je realiseert dat de Allgym akoestische sportzaalpanelen ook nog eens in die tijd door ons zelf zijn geproduceerd. 

We maken er geen sport van om alles binnen een maand te realiseren maar heb je een ruimte met een slecht akoestiek dan komen wij graag in actie.

Wij ontzorgen vanaf het advies tot en met de complete realisatie.

Dit resulteert in structurele en duurzame oplossingen die garant staan voor een akoestisch comfortabel leef- en werkklimaat.

Advies vragen
Mike: "Voorkomen of oplossen. Wij zijn jouw partner!"
Mailchimp nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen!

Ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief met

  • Tips voor betere akoestiek
  • Projecten in beeld en geluid (hoor zelf het verschil!)
  • Onze nieuwste producten en het laatste nieuws