Akoestische plafondelementen brengen rust in woonzorgcentrum

Omgeving

Zorg

Locatie

Nijkerk

Ruimte

Ontmoetingsruimte
Akoestische plafondelementen cirkel allceiling woonzorgcentrum nijkerk

Elkaar verstaan bleek een uitdaging

Bewoners, bezoekers en medewerkers van De Pol; ze maken allemaal graag gebruik van de gezellige centrale ontmoetingsruimte met restauratieve voorzieningen in het Nijkerkse woonzorgcentrum. Alleen was het soms best een uitdaging om elkaar te verstaan…

De grote boosdoener bleek de nagalmtijd in Het Bruisend Hart. In de hoge, open ruimte kaatste het geluid alle kanten op. “Daardoor was het er rumoerig, zeker op de drukke momenten. Dan was je elkaar continu aan het overstemmen om verstaanbaar te zijn”, vertelt Sylvia Speel, projectleider Beheer en Onderhoud.

Sylvia Speel Projectleider Beheer en Onderhoud

Projectleider Beheer en Onderhoud Woonzorgcentrum

Verstaanbaarheid bij oudere cliënten

En dat is niet fijn als je bedenkt dat er bij De Pol mensen met dementie en ouderen met fysieke beperkingen wonen of tijdelijk verblijven op de revalidatieafdeling. Een doelgroep die toch al vaak wat meer moeite heeft met het volgen van gesprekken, zeker in drukke ruimtes. Reden voor het Nijkerkse woonzorgcentrum om de hulp van Allkoestiek in te schakelen.

Nagalmmeting en probleemanalyse

Allkoestiek onderzocht de locatie en voerde metingen uit om de akoestische problemen in kaart te brengen. “Bij de bouw van Woonzorgcentrum De Pol is er wel aandacht besteed aan de akoestiek. Zo is er akoestisch spuitwerk aangebracht op de plafonds van Het Bruisend Hart. Dat spuitwerk absorbeert echter alleen geluid met hoge frequenties. In combinatie met de nagalmtijd kreeg je de situatie dat geluid met lage tonen juist erg ver droeg”, vertelt Edwin de Kort, akoestisch adviseur bij Allkoestiek.

Jouw akoestiek verbeteren?

Cirkelvormige akoestische panelen

Om de akoestische problemen te verhelpen, zijn Allceiling akoestische elementen aan het plafond bevestigd. Deze akoestische panelen hebben een hoge absorptiewaarde. Ze dringen daardoor de nagalmtijd effectief terug. Meestal zijn zulke panelen vierkant of rechthoekig, maar in Nijkerk is gekozen voor panelen in de vorm van cirkels.

Allceiling akoestische elementen in verschillende diameters

Allceiling akoestische elementen in cirkelvorm

Speels effect door verschillende diameters

Sylvia: “De ronde panelen passen veel beter bij de ruimte. Alles heeft hier namelijk ronde vormen. Van de gevel tot het meubilair en van de verlichting tot de wanden. De panelen hebben verschillende diameters. Dat geeft een speels effect. Het ziet er heel decoratief uit en de off white kleur is spot on. Daardoor vallen de panelen mooi weg tegen het plafond.”

Overlast beperken tijdens de montage

De akoestische elementen zijn door de eigen monteurs van Allkoestiek bevestigd aan het plafond van Het Bruisend Hart. Dat ging relatief snel en voor de montage hoefde steeds maar een klein deel van de ontmoetingsruimte afgezet te worden. Zo bleef de overlast voor bewoners, bezoekers en medewerkers beperkt. Wist je trouwens dat cirkelvormige elementen ideaal zijn tijdens de montage? Je kunt namelijk makkelijk om obstakels zoals verlichtingspots heen werken.

Elkaar weer goed verstaan

Bij Woonzorgcentrum De Pol zijn ze erg blij met het eindresultaat. Zelfs als Het Bruisend Hart vol zit met bewoners, bezoekers en medewerkers kun je elkaar tegenwoordig goed verstaan. Daardoor is de ontmoetingsruimte een nog fijnere plek geworden voor een kop koffie, lunch of een goed gesprek. En op de rustige momenten? Dan hoef je door de gereduceerde nagalmtijd niet meer mee te luisteren met een gesprek dat aan de andere kant van de ruimte gevoerd wordt.

"De nagalmtijd is afgenomen van 1,61 seconden naar minder dan 1 seconde, een verbetering van 38%!"

Prettige samenwerking

“Ik krijg veel positieve reacties van bewoners en familieleden, maar ook van collega’s die graag in de ruimte werken”, vertelt Sylvia. “Zelf kijk ik met een goed gevoel terug op de samenwerking met Allkoestiek. Ze zijn kundig, snel en realistisch. Als iets niet kan, hoor je dat ook. Echt een fijne partij om mee samen te werken.”

Akoestische producten voor de zorg

Benieuwd naar onze akoestische oplossingen voor de zorg? Bekijk de akoestische producten die we vaak toepassen bij woonzorgcentra, verpleeghuizen en andere zorginstellingen. Je kunt ook direct een afspraak maken voor een vrijblijvende quick scan, waarbij we jouw akoestische problemen in kaart brengen.

Meer over akoestiek in de zorg

We nemen de tijd om een klant op locatie te voorzien van advies op maat. Vaak in combinatie met een meting.

Hiermee ben je verzekerd van het beste akoestische resultaat met garantie!

Advies vragen
Edwin: "Een goed advies leidt tot het beste resultaat."
Mailchimp nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen!

Ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief met

  • Tips voor betere akoestiek
  • Projecten in beeld en geluid (hoor zelf het verschil!)
  • Onze nieuwste producten en het laatste nieuws