Akoestisch probleem

Of het nu gaat om een kantoortuin, een fabriekshal of je woonkamer; in elke ruimte ben je gebaat bij goede akoestiek. Maar de akoestiek is lang niet altijd optimaal op veel woon- en werkplekken. Hoe los je een akoestisch probleem in een ruimte op? We zetten de meest voorkomende akoestische problemen en oplossingen voor je op een rij.

Waarom goede akoestiek belangrijk is

Het belang van een goede akoestiek is niet iets om te onderschatten. Een goede akoestiek draagt bij aan:

 • Betere verstaanbaarheid.
 • Betere concentratie.
 • Betere gezondheid, met name door minder vermoeidheid.
 • Meer veiligheid: bijvoorbeeld in een productiehal waar werknemers mondelinge of elektronische waarschuwingen sneller en beter waarnemen.

Slechte akoestiek verbeteren?

Vraag ons gerust om advies


Akoestiek probleem op kantoor

Het gebruik van harde materialen voor vloeren, wanden en plafonds is sterk toegenomen in kantoorgebouwen. Hierdoor ontstaat al snel een storende holle klank, ook wel echo of nagalm genoemd. Het gevolg hiervan is dat werknemers een ruimte met slechte akoestiek als onprettig om in te werken ervaren: het is lastig om je te concentreren en je raakt sneller vermoeid. Voor een productieve en comfortabele werkplek dien je rekening te houden met de volgende factoren:

 • Nagalm.
 • Geluidsoverdracht tussen werkplekken onderling.
 • Geluidsreflectie via wanden, vloer of plafond.
 • Omgevingsgeluiden.


Voordelen oplossen akoestisch probleem op kantoor

De akoestiek in een kantoor heeft veel invloed op de prestaties van medewerkers. De juiste akoestische ingrepen bieden de volgende voordelen:

 • Gezonde werkplek: goede akoestiek levert minder vermoeidheid, minder stress en uiteindelijk minder ziekteverzuim op.
 • Betere privacy: door bijvoorbeeld akoestische schermen te plaatsen, verspreidt geluid zich minder goed. Collega’s kunnen makkelijker vertrouwelijke informatie delen.
 • Betere verstaanbaarheid. Door absorptie van geluiden vermindert galm en ontstaat een betere geluidskwaliteit in een ruimte. Tegelijkertijd heb je minder last van pratende collega’s verderop wanneer je zelf rustig wilt werken.

Akoestische oplossing binnen kantoorpand
Akoestische oplossing binnen kantoorpand


Akoestiek probleem in een fabriek of hal

In vergelijking met kantoren, spelen in fabrieken, magazijnen en vergelijkbare ruimten vaak andere factoren een rol bij de akoestiek. Op kantoor zijn bijvoorbeeld de meeste geluidsbronnen menselijk, maar in een fabriek heb je veel meer verschillende geluidsbronnen. Naast collega’s zijn dat machines, elektrische gereedschappen, karren, heftrucks en nog veel meer.

De verschillende geluidsbronnen kun je vaak simpelweg niet wegnemen, maar verbeteren van de akoestiek kan vrijwel altijd. Dat heeft ook in een fabriek enorm veel voordelen:

 • Bij goede akoestiek heb je minder geluidsreflecties tegen harde oppervlakken. De richting waar geluiden vandaan komen wordt dan beter waargenomen.
 • Je hebt minder last van herrie en het ‘klankkast effect’, doordat bij goede akoestiek het geluidsniveau op een redelijk korte afstand van de bron al afneemt.
 • Goede akoestiek maakt het werk minder vermoeiend en daardoor comfortabeler.
 • Communiceren met collega’s gaat makkelijker, dat is naast prettig ook beter voor de veiligheid.

In fabrieken, werkplaatsen, garages, magazijnen en andere vergelijkbare omgevingen heb je ook nog eens te maken met arbowetgeving. Als het geluid op de werkplek de 85 decibel overschrijdt, ben je verplicht om maatregelen te nemen. Slechte akoestiek binnen jouw pand verbeteren?

Vraag een vrijblijvende prijsopgave aan


Akoestiek probleem in een sporthal

Sporthallen en gymzalen hebben vaak een behoorlijk groot volume. De combinatie met veel harde oppervlakken levert vaak een akoestisch probleem op. Sporten is vaak een uitlaatklep, en het geluidsniveau kan daardoor hoog zijn. Bij een uurtje sporten is dat misschien nog draaglijk, maar voor bijvoorbeeld een gymleraar die hier dagelijks mee te maken heeft, kan het problematisch zijn en zelfs tot gehoorklachten leiden.

De specifieke omstandigheden in een sporthal of gymzaal vragen om een geheel eigen aanpak:

 • Voeg je absorptiepanelen toe aan zowel het plafond als op wanden, dan verminder je de galm in de ruimte aanzienlijk. Dat is alvast de basis voor een meer comfortabele akoestiek in sportruimtes.
 • Langdurige blootstelling aan lawaai kan leiden tot gehoorschade. Met goede akoestische voorzieningen verlaag je het geluidsniveau en voorkom je gehoorproblemen.
 • Door mindere galm verbetert verstaanbaarheid, en dat is prettig voor het verstaan van het theoretische gedeelte van gym- of sportlessen.


Akoestiek probleem in de horeca

In de horeca, vooral in restaurants, speelt akoestiek een steeds belangrijkere rol. Vaak vinden gasten het prettig als ze zonder stemverheffing kunnen praten. Een gesprek voeren in een ruimte met te veel galm kan vermoeiend en onprettig zijn. Je ziet steeds vaker dat bezoekers van restaurants in recensies klagen over de akoestiek.

Bij restaurants en andere vormen van horeca speelt vaak een rol dat je met relatief veel mensen in een kleine ruimte zit. Dit vraagt om maatwerk op het gebied van akoestiek. Wat daarbij ook vaak meespeelt, is de inrichting en uitstraling van het restaurant. Ook daar kun je in het kiezen voor de juiste akoestische oplossing rekening mee houden. Kies bijvoorbeeld voor een fraai akoestisch plafondeiland met een stijlvolle uitstraling. Of kies voor akoestische schilderijen of andere afbeeldingen die goed bij de inrichting en sfeer van de ruimte passen.

Akoestische oplossing toegepast binnen de horeca
Akoestische oplossing toegepast binnen de horeca


Akoestisch probleem thuis

Ook in woningen zie je steeds vaker afwerking met harde materialen, bijvoorbeeld veel glas, en op de vloer plavuizen of een andere harde vloer. Daarnaast stijgt de gemiddelde hoogte van plafonds in woningen. Het resultaat is vaak prachtig, maar voor de akoestiek is het niet altijd positief. Daardoor kan het voorkomen dat je geluidsbeleving thuis minder prettig is: gesprekken verlopen moeizaam door galm, of muziek die je beluistert, klinkt simpelweg niet mooi. Daarom is ook in de huiselijke omgeving een goede akoestiek belangrijk.

Vaak biedt een combinatie van akoestische plafond- en wandelementen een aanzienlijke verbetering. In de woonkamer wil je natuurlijk wel een oplossing die past bij jouw woonstijl. Wat vaak al helpt zijn akoestische afbeeldingen, zoals schilderijen die goed met verschillende woonstijlen zijn te combineren. Daarnaast zijn er nog veel meer stijlvolle akoestische elementen voor in de woonkamer. Slechte akoestiek binnen jouw woonkamer oplossen?

Neem vrijblijvend contact op


Wij zorgen voor de beste akoestische oplossingen

Heb jij een akoestisch probleem in jouw woon- of werkruimte? Met de juiste akoestische oplossingen is het mogelijk om in vrijwel elke ruimte een prettig akoestisch klimaat te realiseren. Allkoestiek biedt hiervoor een brede keuze aan oplossingen. Wij voeren graag bij jou op locatie een nagalmmeting uit om in kaart te brengen hoe de akoestiek ervoor staat. Daarbij kijken we naar verschillende frequentiegebieden, bijvoorbeeld voor spraakverstaanbaarheid. Op basis van de meetresultaten geven we je een advies op maat, voor een perfect passende oplossing met een gegarandeerd goed akoestisch resultaat. Daarbij houden we altijd rekening met jouw wensen en budget.

Akoestiek verbeteren? Neem contact op!

Wil jij de akoestiek verbeteren met een prachtig akoestisch schilderij of andere afbeelding? Heb je vragen over dit artikel of andere vragen? Neem contact met ons op! Bel naar 0342-464153, stuur een e-mail naar info@allkoestiek.nl of vul ons contactformulier in.

Vraag ons gerust om advies

Particulier of zakelijk? *

Waar kunnen we mee helpen? *

Productcatalogus

Iedere situatie vraagt om een oplossing die past bij de ruimte en het budget. Samen vinden we altijd een geschikte akoestische oplossing die leidt tot het gewenste comfort.