Akoestiek gymzaal verbeteren

aangenaam sporten en lesgeven

SPORT

Akoestiek in de gymzaal verbeteren?

Sporten in een gymzaal, sporthal of sportzaal is onder normale omstandigheden al rumoerig. Iedereen is wel bekend met het geluid van de piepende schoen, de stuiterende bal, het scheidsrechtersfluitje en het geroep en geschreeuw van sporters onder elkaar. Wanneer de akoestiek in een gymzaal dan ook nog aan de harde kant is dan wordt dit al snel onprettig om in te sporten en om les te geven.

Gymzaal Sint-Vitus College - Allgym® akoestisch sportzaalpaneel & Allimpact® akoestisch stootvast paneel
Akoestiek gymzaal verbeterenhttps://allkoestiek.nl/disclaimer https://allkoestiek.nl/disclaimer Mike Buijs Allkoestiek B.V.


De gevolgen van een slechte akoestiek in de gymzaal

Een slechte akoestiek kan leiden tot onveilige situaties omdat instructies of waarschuwingen niet goed te verstaan zijn. Voor een leerkracht is het probleem echter groter. Hij of zij moet onder deze omstandigheden les geven en wordt langdurig blootgesteld aan een overmatige geluidsbelasting. Dit kan leiden tot stem- of concentratieproblemen en oververmoeidheid.

Uiteindelijk kan een slechte akoestiek zelfs gehoorproblemen tot gevolg hebben zeker wanneer een leerkracht hier jaren achtereen in rond loopt. Het lijkt te wennen alleen is dit in de praktijk een afname van het gehoor. Er zijn ons helaas gevallen bekend van leerkrachten die een constante piep in hun oren hebben. Er is dan sprake van blijvende gehoorschade met arbeidsongeschiktheid tot gevolg.

Tijo van Eeghenschool - Allgym® akoestische sportzaalpanelen & Allimpact® akoestisch stootvaste eilanden
Akoestiek verbeteren gymzaal Tijo van Eeghenschool


Hoe ontstaat een slechte akoestiek

Een slechte akoestiek in een gymzaal heeft te maken met de afwezigheid van voldoende geluidsabsorberende materialen. Dit veroorzaakt een te lange nagalmtijd (de tijd dat een geluidverschijnsel in een ruimte nog hoorbaar is als de geluidsbron reeds is gestopt). Daarnaast is er nog de flutterecho. In gymzalen waar sprake is van vlakke, parallelle en harde wanden, treden deze vaak op. Als je met een bal stuitert dan hoor je een kort en scherp tikkend geluid dat heen en weer blijft kaatsen tussen de wanden. Een flutterecho is in de meting vaak zichtbaar.

De oplossing

Een goede akoestiek begint met een nagalmmeting. De meting geeft exact weer wat de nagalmtijden in de gymzaal in de huidige situatie zijn. Met deze informatie kunnen wij vervolgens berekenen welke akoestische aanpassingen noodzakelijk zijn om aan de norm te kunnen voldoen. Voor sportaccommodaties zijn normen opgesteld door het NOC*NSF. Deze normen zijn overgenomen in de Arbocatalogus. Nadat in de gymzaal akoestische materialen zijn aangebracht verrichten wij een controlemeting waarvan je een rapportage ontvangt. Wij werken met een 100% tevredenheidsgarantie op het akoestisch eindresultaat zodat je zeker weet dat de gymzaal vanaf dat moment voldoet aan de eisen.

Allkoestiek kan de volledige akoestische verbetering van jouw gymzaal verzorgen inclusief levering en montage.

Neem gerust even contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek of een Quick Scan op locatie.

Allwall® akoestische voorzetwand geprint voorzien van door de klant zelf gekozen afbeeldingen
Akoestiek gymzaal verbeteren met een Allwall akoestische voorzetwand


 

Vraag een gratis quickscan aan

(t.w.v. € 185,00)

  • Bezoek op locatie
  • Nagalmtijdmeting
  • Advies op maat
Vraag een gratis quickscan aan

Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op!

Bekijk ook:
 

Producten die voor je interessant zijn

Iedere situatie vraagt om een oplossing die past bij jouw ruimte en het budget. Samen vinden we altijd een geschikte akoestische oplossing die leidt tot het gewenste comfort.

Allkoestiek bedrijfsbrochure

Allkoestiek bedrijfsbrochure

In alle rust onze werkwijze en mogelijkheden nog eens nalezen of infomatie sturen aan iemand waarvoor onze diensten en producten interessant zouden kunnen zijn?

 
Mailchimp nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen!

Ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief met

  • Tips voor betere akoestiek
  • Projecten in beeld en geluid (hoor zelf het verschil!)
  • Onze nieuwste producten en het laatste nieuws