Akoestiek verbeteren in de zorg

met aandacht voor personeel en cliënten

ZORG

Akoestische oplossingen voor de gezondheidszorg

Akoestiek speelt een grote rol in de gezondheidszorg. Hol klinkende wachtruimten en behandelkamers zijn een frustratie voor patiënten en personeel.

Maar ook in ontmoetingsruimten, woonkamers, verkeersruimten en entrees van bijvoorbeeld verzorgingshuizen en zorginstellingen is een goede akoestiek van belang. Men komt in deze ruimten immers samen om in alle rust met elkaar te kunnen praten en activiteiten te ondernemen.

Veel voorkomende ruimtes in de zorg:

Akoestiek verbetert in verblijfsruimte psychische zorg
Akoestiek verbeteren verblijfsruimte gezondheidszorg


Lichamelijke klachten als gevolg van een slechte akoestiek

Een hol klinkende ruimte is qua sfeer onaangenaam om in te verblijven en zal men al snel gaan mijden. Personeel dat de hele dag in een ruimte met veel echo moet werken is aan het einde van de dag extra vermoeid of krijgt misschien zelfs andere lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, oorsuizen of stemproblemen.

Privé gesprekken die letterlijk te volgen zijn

Een ander gevolg van een slechte akoestiek is dat privé gesprekken soms letterlijk te volgen zijn. Doordat er onvoldoende absorberend materiaal aanwezig is bij een receptie of in een behandelkamer klinkt het geluid door en is het geluidsniveau vaak te hoog. Door de akoestiek in de ruimte te verbeteren daalt het geluidsniveau.

Het letterlijk volgen van privacy gesprekken heeft wel vaak twee oorzaken. De constructie tussen twee ruimten speelt ook een belangrijke rol. Elke kier, hoe klein ook, is een potentieel geluidslek. Sterker nog deze kieren lijken soms het geluid wel te versterken. Denk daarbij aan kieren onder de deur, deuren die geen rubbers hebben, kozijnen die zonder kierdichting geplaatst zijn, onvoldoende dikte van tussenwanden, tussenwanden die niet voldoende doorlopen tot het bouwkundig plafond enz enz. Het is van belang dit op te nemen met jouw aannemer die wanden of deuren geplaatst heeft. Overigens geven wij wel altijd praktische tips tijdens ons bezoek.

Ruimten die niet gebruikt worden

Ruimten met veel rumoer worden vaak vermeden. Mensen vinden er geen rust en kunnen er soms niet eens normaal met elkaar communiceren. Of de gesprekken die gevoerd worden zijn letterlijk aan de andere kant van de ruimte te volgen. Een situatie die niet nodig is omdat het opgelost goed opgelost kan worden door de akoestiek te verbeteren.

Akoestiek verbetert in tandartsenpraktijk
Akoestiek verbeteren gezondheidszorg tandartsenpraktijk


Hoe ontstaat een slecht akoestiek

De echo ontstaat door een te lange nagalmtijd. Dit komt door harde afwerkingsmaterialen zoals glas, tegels, gestuucte wanden enz. Anderzijds kan een lange nagalmtijd ook onstaan door het volume van de ruimte, de vorm van de ruimte of door reflectie tussen wanden onderling. Hoe langer de nagalmtijd hoe langer geluid wat geproduceerd wordt in een ruimte nodig heeft om weg te sterven. Wanneer er mensen tegelijk in een ruimte door elkaar heen gaan communiceren dan onstaat al snel een rumoerige afmosfeer.

Breng jouw akoestiek in beeld en vraag bij ons een quickscan aan om jouw situatie in beeld te brengen.

Advies of offerte aanvragen

Wereldgezondheidsorganisatie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) oordeelt dat het achtergrondgeluidniveau in een patiëntenkamer maximaal 35 decibel mag bedragen. In de praktijk wordt deze drempel maar al te vaak overschreden. Het verminderen en het beheersen van de nagalmtijd is mogelijk door materialen met sterke akoestische absorberende eigenschappen toe te passen. Hiermee reduceert het stressniveau van bewoners en patiënten en verhoogt de werkmotivatie van het personeel wat bijdraagt aan het welzijn van personeel en patient.

Breed akoestisch productenpakket

Gezondheidszorg kent vele soorten ruimten en iedere ruimte vraagt om een ander soort product.

Allkoestiek heeft een zeer breed productenpakket en is daarmee thuis in iedere ruimte. Wij helpen je graag met het oplossen van jouw akoestische problemen in jouw specifieke ruimte.

Inspirerende voorbeelden

Akoestiek verbeterd in gemeenschappelijke ruimte van zorginstelling
Akoestiek zorg verbeterenhttps://allkoestiek.nl/disclaimer https://allkoestiek.nl/disclaimer Mike Buijs Allkoestiek B.V.

Waar kunnen we vrijblijvend bij helpen?

  • Meting en advies
  • Prijsopgave

Allkoestiek is thuis in iedere ruimte. Waar wil je jouw akoestiek verbeteren?

Akoestisch probleem? Waar kunnen we je bij helpen?

Particulier of zakelijk? *

Waar kunnen we mee helpen? *


Veel voorkomende ruimtes in de zorg
 

Producten die voor je interessant zijn

Iedere situatie vraagt om een oplossing die past bij jouw ruimte en het budget. Samen vinden we altijd een geschikte akoestische oplossing die leidt tot het gewenste comfort.

Allkoestiek bedrijfsbrochure

Allkoestiek bedrijfsbrochure

In alle rust onze werkwijze en mogelijkheden nog eens nalezen of infomatie sturen aan iemand waarvoor onze diensten en producten interessant zouden kunnen zijn?

 
Mailchimp nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen!

Ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief met

  • Tips voor betere akoestiek
  • Projecten in beeld en geluid (hoor zelf het verschil!)
  • Onze nieuwste producten en het laatste nieuws