Geluidsisolatie en geluiddemping

De begrippen geluidsisolatie en geluiddemping worden nogal eens door elkaar gebruikt. Toch zijn het twee verschillende begrippen. Voor geluidsisolatie voldoen producten voor geluiddemping niet en andersom. We vertellen je er graag meer over: wat is geluidsisolatie, wat is geluiddemping en wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

Isoleren betekent letterlijk afzondering of afsluiting. In de praktijk houdt het in dat je een ruimte of gebouw afsluit voor bijvoorbeeld de kou. Bij geluidsisolatie sluit je een ruimte af, maar alleen wat betreft het geluid. Omwonenden van een horecagelegenheid bijvoorbeeld, willen geen last hebben van het lawaai. In de horeca is goede geluidsisolatie dus vrij belangrijk. Het kan ook andersom: in bijvoorbeeld een geluidsstudio wil je niet dat geluiden uit de buitenwereld doordringen, zodat ze je opnames niet verstoren.

Heb je het over geluiddemping, dan kom je op het vakgebied van Allkoestiek: de akoestiek verbeteren. Bij geluiddemping gaat het erom op verschillende manieren – panelen, platen et cetera – geluid te dempen zodat de akoestiek in een ruimte verbetert. Gesprekken zijn dan beter te verstaan, geluiden klinken minder hard en schel, en nagalm is niet of nauwelijks meer waarneembaar.

Verschillende soorten geluid

Zowel bij geluidsisolatie als bij geluiddemping onderscheiden we twee soorten geluiden: luchtgeluid en contactgeluid. Luchtgeluid houdt in dat je het geluid hoort door luchttrillingen, zoals stemgeluiden, muziek en nog veel meer. De tweede soort is contactgeluid: dat zijn de geluiden die je hoort door contact tussen verschillende elementen, zoals voetstappen op een vloer, dichtslaande deuren en een trillende wasmachine. Meer weten?

Vraag ons gerust om advies


Het verschil tussen geluidsisolatie en geluiddemping

Geluid dempen zou je ook wel akoestische isolatie kunnen noemen. Het gaat vooral om absorptie en demping van geluiden. Bij geluidsisolatie gaat het echt om het tegenhouden van geluiden.

Anders gezegd, geluidsisolatie wil zeggen dat je ervoor zorgt dat geluiden niet uit een ruimte naar buiten doordringen, maar ook het binnenkomen van buitengeluiden verminderen. Je ziet het verschil ook terug in de gebruikte materialen. Materialen die geluiden tegenhouden (isoleren) zijn meestal hard, in de vorm van platen of panelen. Geluidsabsorberende materialen zijn vaak zachte materialen.

Kort samengevat: bijna alle wanden laten geluid door dat dan naar buiten gaat en in de aangrenzende kamer of buiten te horen is. Het tegengaan van deze geluidsdoorgang is geluidsisolatie. Alles wat met te maken heeft met hoe geluiden klinken in een ruimte noemen we akoestiek. Akoestische problemen oplossen vraagt een geheel andere aanpak dan geluidsisolatie.

Akoestische oplossing bij zorginstelling
Akoestische oplossing toegepast bij zorginstelling


Geluidsisolatie aanpakken

Je woning of bedrijfspand isoleren tegen geluidsoverlast is zeker mogelijk, maar dit is geen specialiteit van Allkoestiek. Wij richten ons op verbetering van de akoestiek.

Wat je het beste kunt doen tegen geluidsoverlast hangt af van de situatie. Bij nieuwbouw bijvoorbeeld, kun je hier tijdens de bouw al rekening mee houden. Zoals het laten aanleggen van een zwevende dekvloer onder een parketvloer. Raadpleeg daarom bij nieuwbouw altijd een bouwkundig adviseur die geluid als expertise heeft. De adviseur kan bij de aannemer aangeven welke materialen te gebruiken en hoe deze tijdens de constructie aan te brengen. Vragen n.a.v. dit artikel?

Vraag ons gerust om advies


Geluidsisolatie voor muren

Een goed voorbeeld van geluidsisolatie voor muren is een wandconstructie die uit meerdere lagen bestaat. Eerst een laag gips, dan een tussenlaag van isolerend materiaal en vervolgens weer een laag gips. Een andere mogelijkheid is voorzetwanden plaatsen. Wat verder nog kan helpen bij geluidsisolatie is zoveel mogelijk afdichten van kieren en andere openingen.

Geluidsisolatie voor plafond

Bij geluidsisolatie van het plafond heb je te maken met twee soorten geluiden: geluiden door geluidstrillingen zoals stemmen en muziek, en contactgeluiden, zoals tikkende hakken op een houten vloer van de bovenburen. Een oplossing hiervoor is een verlaagd plafond aanbrengen met isolatiemateriaal tussen het originele en het verlaagde plafond.

Geluidsisolatie voor kantoren

Bij nieuwbouw van kantoren is de beste oplossing om al tijdens de bouw rekening te houden met geluidsisolatie. Toch kan het natuurlijk gebeuren dat pas na het in gebruik nemen van een kantoorgebouw blijkt dat er sprake is van geluidsoverlast. Afhankelijk van waar de overlast gevende geluidsbron zit kun je kiezen voor voorzetwanden plaatsen, een verlaagd plafond met isolatiemateriaal daarboven of voor een isolerende ondervloer.

Geluidsisolatie kosten

De kosten van geluidsisolatie zijn natuurlijk afhankelijk van het oppervlak dat je wil isoleren en welke manier van isoleren je kiest. Als je naar de prijs per vierkante meter kijkt is een isolatielaag onder een vloer meestal veel goedkoper dan bijvoorbeeld voorzetwanden plaatsen. Om een indicatie te geven; voor een zwevende dekvloer moet je rekening houden met een prijs van rond de dertig euro per vierkante meter. Voorzetwanden kosten al gauw het dubbele per vierkante meter.

Geluiddemping door akoestische isolatie

Heb je in een ruimte een goede akoestiek gerealiseerd, dan heb je ook minder last van geluiden van binnen naar buiten en andersom. Geluiden die van buiten komen bijvoorbeeld, doven als het ware eerder uit als ze de betreffende ruimte binnenkomen. Andersom treden geluiden uit een ruimte met goede akoestiek minder sterk naar buiten. Geluid dempen en slechte akoestiek verbeteren?

Ontvang een vrijblijvende prijsopgave

Geluiddemping toegepast in kerk
Geluiddemping toegepast in kerk


Voordelen van geluiddemping

Allkoestiek is specialist in akoestische oplossingen, anders gezegd het dempen van geluiden door geluidsabsorberende elementen. Een belangrijk onderwerp, want slechte akoestiek heeft vaak een negatieve invloed op bewoners, werknemers of andere gebruikers van een ruimte. We zetten enkele voorbeelden van de gevolgen van slechte akoestiek op een rij:

 • Je kunt elkaar zonder stemverheffing slecht verstaan. De stemverheffing is vaak weer vervelend voor anderen.
 • Nagalm en harde geluiden leiden af en zijn slecht voor de concentratie.
 • Door alle geluidsprikkels raak je sneller vermoeid en vermindert de productiviteit.
 • De veiligheid neemt af: bijvoorbeeld in een fabriekshal waar je door slechte akoestiek mondelinge of elektronische waarschuwingen te laat of helemaal niet waarneemt.


Akoestiek verbeteren is het specialisme van Allkoestiek

Wij bieden akoestische oplossingen in veel soorten en maten. Dat varieert van standaardoplossingen tot complete projecten, waarbij we met je meedenken over welke akoestische oplossing perfect past bij jouw situatie. Daarbij houden we rekening met je budget en je bestaande inrichting. Of het nu gaat om kantoorruimte, fabriekshallen, sportzalen, woonkamers of andere ruimtes: verbetering van de akoestiek is in vrijwel elke ruimte mogelijk.

Toegepaste akoestische oplossing binnen theater
Toegepaste akoestische oplossing binnen theater


De beste akoestische oplossing voor elke ruimte

Verbeteren van de akoestiek kan op veel manieren. Allkoestiek kan je op de volgende manieren helpen:

 • We voeren graag op locatie een nagalmmeting voor je uit. Op basis van de gemeten waarden adviseren we je op maat.
 • Ben je akkoord met het advies en mogen we de gekozen akoestische oplossing bij jou implementeren? Of het nu gaat om een woonkamer of een enorm theater: we ontzorgen je project van de eerste meting tot en met implementatie en nazorg.
 • Liever zelf aan de slag? Wie bieden een breed assortiment akoestische oplossingen. Sommige daarvan zijn vrijwel kant-en-klaar en makkelijk zelf te installeren, andere installeren onze vakmensen graag voor je op locatie.

Slechte akoestiek verbeteren?

Neem contact met ons op


Daarom kiezen voor Allkoestiek

Heb je last van slechte akoestiek, door bijvoorbeeld nagalm, slechte spraakverstaanbaarheid of te hard of te schel klinkende geluiden? Wij adviseren, leveren en monteren akoestische oplossingen voor alle soorten ruimtes. Bij Allkoestiek kun je altijd rekenen op:

 • Gratis bezoek op locatie (voor bedrijven) door een akoestisch adviseur. Je ontvangt direct na afloop een advies op maat.
 • Groot assortiment producten: voor iedere interieurstijl en voor ieder budget een passende oplossing.
 • Onze eigen montageploeg monteert de akoestische elementen vakkundig. Uiteraard laten ze je locatie keurig netjes achter.
 • Op het werk of thuis: wij garanderen een prima werkende oplossing voor jouw akoestisch probleem.
 • Ontzorging in alle fasen, van onderzoek tot oplevering en nazorg.


Akoestiek verbeteren? Neem contact op!

Wil jij de akoestiek verbeteren met een prachtig akoestisch schilderij of andere afbeelding? Heb je vragen over dit artikel of andere vragen? Neem contact met ons op! Bel naar 0342-464153, stuur een e-mail naar info@allkoestiek.nl of vul ons contactformulier in.

Vraag ons gerust om advies

Waar kunnen we vrijblijvend bij helpen?

 • Meting en advies
 • Prijsopgave

Allkoestiek is thuis in iedere ruimte. Waar wil je jouw akoestiek verbeteren?

Akoestisch probleem? Waar kunnen we je bij helpen?

Particulier of zakelijk? *

Waar kunnen we mee helpen? *

Productcatalogus

Iedere situatie vraagt om een oplossing die past bij de ruimte en het budget. Samen vinden we altijd een geschikte akoestische oplossing die leidt tot het gewenste comfort.