Akoestiek voor de architect

Architecten ontwerpen op basis van de eisen en wensen van de opdrachtgever een woning of ander gebouw. Daar komt veel meer bij kijken dan alleen een tekening op papier. Hoe houdt een architect, of een binnenhuisarchitect, bijvoorbeeld rekening met de akoestiek? Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door samenwerking met andere betrokkenen of akoestiekspecialisten. In dit artikel zetten we op een rij hoe je als architect of als binnenhuisarchitect bijdraagt aan een optimale akoestiek.

Akoestiek en architect tijdens het bouwproces

Architecten krijgen met tal van berekeningen te maken. Een gebouw moet nu eenmaal voldoen aan een groot aantal wettelijke eisen. Daar komen de specifieke eisen van de klant nog bij. Een belangrijk en actueel onderwerp is bijvoorbeeld duurzaamheid. Energiezuinigheid en milieu staan steeds meer voorop in de bouwwereld. Daarnaast is er ook steeds meer aandacht voor een letterlijk onzichtbaar onderwerp: de akoestiek. Steeds vaker wordt er bij de bouw al rekening mee gehouden dat het niet alleen gaat om het visuele; een mooie buitenkant en een stijlvol interieur, maar ook om een aangename beleving van geluid. Liever direct contact?

Vraag ons gerust om advies


Uitdagingen voor de architect op het gebied van akoestiek

Steeds meer zie je het gebruik van harde materialen in het interieur van gebouwen. Zoals bij een industriële stijl van inrichting, maar ook in andere interieurstijlen. Dat levert een bijzondere uitdaging op voor het bereiken van een goede akoestiek. Harde materialen reflecteren geluiden namelijk sterk. En juist deze geluidsweerkaatsing zorgt voor een slechte akoestiek: galm, slechte verstaanbaarheid en hol, schel of te hard klinkende geluiden. De enige oplossing is om meer geluidsabsorberende elementen toe te voegen aan een ruimte.

Een goede akoestiek, niet alleen in theaters of bioscopen

Bij akoestiek denk je misschien al snel aan theaters, bioscopen of muziekstudio’s. Het is inderdaad zo dat de akoestiek in deze ruimtes een hoofdrol speelt. Vanzelfsprekend houdt een architect hier in deze gevallen bij het ontwerp al rekening mee.

In de praktijk houden architecten en bouwers ook voor andere ruimtes, bijvoorbeeld scholen, kantoren en woningen steeds vaker rekening met de akoestiek. Hoe groter en hoger een ruimte, des te meer maatregelen je moet treffen om slechte akoestiek te voorkomen.

Geluidsabsorberende akoestische elementen toegepast in gymzaal
Geluidsabsorberend akoestische panelen toegepast in gymzaal


Waarom goede akoestiek belangrijk is

Is de akoestiek slecht, dan ervaar je geluid al snel als lawaai. In een omgeving met slechte akoestiek raken mensen sneller geïrriteerd en gestrest. Is de akoestiek slecht op een werkplek, dan is concentratie al snel een probleem bij slechte akoestiek. Dit geldt niet alleen op kantoor, maar ook in scholen, ziekenhuizen, fabrieken en nog veel meer veelgebruikte ruimtes. Daar komt bij dat het in veel gevallen verplicht is om oplossingen voor geluidsoverlast toe te passen, met de invoering van nieuwe wetgeving (Wet Milieubeheer en Arbo-wet).

Bij het bepalen van goede akoestiek kijk je natuurlijk ook naar de functie van een ruimte. Het gebruik van een concertzaal, kantoor, sporthal of huiskamer is bijzonder verschillend en elke soort ruimte stelt weer andere eisen aan de akoestiek.

Ondanks alle verschillen kunnen we in het algemeen wel stellen dat een goede akoestiek bijdraagt aan:

 • Betere concentratie.
 • Betere verstaanbaarheid, zonder stemverheffing.
 • Betere gezondheid, voor minder stress en vermoeidheid.
 • Meer veiligheid: je hoort bij goede akoestiek mondelinge of elektronische waarschuwingen sneller en beter.
 • Meer privacy, doordat bij een goede akoestiek niet iedereen meegeniet met je privégesprekken.

Slechte akoestiek verbeteren?

Ontvang een vrijblijvende prijsopgave


Akoestiek voor de binnenhuisarchitect

Een architect kan al voor de bouw rekening houden met de akoestiek, maar voor een binnenhuisarchitect is dat anders. Meestal heb je als binnenhuisarchitect te maken met een bestaande situatie.

Voor de inrichting van een woning of bedrijfspand op een stijlvolle manier, met akoestische elementen daarin verwerkt, zijn talloze mogelijkheden. Kies je ervoor om akoestische elementen onopvallend toe te voegen? Dan zijn akoestische plafond- en wandpanelen een goede optie. Deze kunnen we op aanvraag in de gewenste kleur leveren, perfect passend bij de inrichting van het interieur.

Je kunt er ook voor kiezen om akoestische elementen te installeren die juist iets toevoegen aan de stijl en inrichting van een woning of bedrijfspand. Allkoestiek biedt een breed assortiment akoestische oplossingen die tegelijkertijd bijdragen aan een goede akoestiek én aan de sfeer en uitstraling van een ruimte. We geven enkele voorbeelden:

 • Akoestische cilinder: deze cilindervormige elementen zijn gemaakt van akoestisch, opencellig schuim. Daarnaast zijn ze licht van gewicht en hittebestendig. Akoestisch plafondeiland: dit plafondpaneel biedt een chiquere uitstraling dan klassieke plafondpanelen door de hoogwaardige en elegante afwerking.
 • Akoestische kubus: een goede akoestiek én een speels effect bereiken, kan met deze kubusvormige akoestische elementen.
 • Akoestische afbeelding: een akoestisch doek met een afbeelding biedt vrijwel oneindige mogelijkheden. Bijvoorbeeld een klassiek schilderij, foto of juist een rustgevende effen kleur.
 • Akoestische verlichting: een stijlvolle eyecatcher die bijdraagt aan zowel goede verlichting als aan de akoestiek.

Daarnaast zijn er nog veel meer mogelijkheden. Bekijk alle akoestische oplossingen op een rij in ons overzicht van akoestische producten.

Akoestiek advies en realisatie

Of je nu architect bent of een andere functie hebt: wil jij de akoestiek verbeteren, laat dan eerst een nagalmmeting uitvoeren in de betreffende ruimte. Wil je precies weten wat het niveau van de akoestiek is in een bepaalde ruimte, zodat je op basis daarvan tot een maatwerkoplossing kunt komen? We komen graag bij je op locatie om een meting te doen.

Op basis van de bevindingen uit de meting komen we voor de ideale akoestiek in een specifieke ruimte tot een advies. Daarbij kijken we ook naar:

 • Hoeveel personen doorgaans gebruikmaken van de ruimte.
 • Het gebruik en het doel van de ruimte.
 • Eventuele eisen uit het bouwbesluit.
 • De uitstraling van de ruimte.
 • De grootte van de ruimte.

Op basis van het resultaat van de metingen, berekenen we hoeveel en welke akoestische elementen nodig zijn om tot de ideale akoestiek te komen. We houden daarbij ook rekening met de inrichting en uitstraling van een ruimte en het budget van de opdrachtgever.

Akoestische meetapparatuur in actie
Akoestische meetapparatuur in actie


Over Allkoestiek

Meer dan 30 jaar ervaring en meer dan 1000 succesvolle projecten tonen aan dat onze oplossingen werken. Heb je last van slechte akoestiek in een ruimte? Onze deskundige en ervaren medewerkers staan voor je klaar. We vinden graag een oplossing op maat voor je.

We zorgen voor een gegarandeerd werkende oplossing voor thuis, kantoor, sporthal of welke ruimte dan ook. Wil je toch liever zelf aan de slag? Maak dan je keuze uit ons brede assortiment akoestische oplossingen.

Akoestiek verbeteren? Neem contact op!

Wil jij de akoestiek verbeteren met een prachtig akoestisch schilderij of andere afbeelding? Heb je vragen over dit artikel of andere vragen? Neem contact met ons op! Bel naar 0342-464153, stuur een e-mail naar info@allkoestiek.nl of vul ons contactformulier in.

Vraag ons gerust om advies

Waar kunnen we vrijblijvend bij helpen?

 • Meting en advies
 • Prijsopgave

Allkoestiek is thuis in iedere ruimte. Waar wil je jouw akoestiek verbeteren?

Akoestisch probleem? Waar kunnen we je bij helpen?

Particulier of zakelijk? *

Waar kunnen we mee helpen? *

Productcatalogus

Iedere situatie vraagt om een oplossing die past bij de ruimte en het budget. Samen vinden we altijd een geschikte akoestische oplossing die leidt tot het gewenste comfort.