Alles over akoestische wandpanelen

Akoestische wandpanelen zorgen direct voor een aanzienlijke verbetering van de akoestiek door verlaging van de nagalmtijd. Bekijk hier een aantal producten uit ons assortiment.

Akoestische wandpanelenhttps://allkoestiek.nl/disclaimer https://allkoestiek.nl/disclaimer Mike Buijs Allkoestiek B.V.

Holle klanken, hinderlijke galm, een gesprekspartner die je slecht verstaat: in onze werk- of privéomgeving hebben we allemaal weleens te maken met een slechte akoestiek. Gelukkig is daar iets aan te doen, bijvoorbeeld met akoestische wandpanelen. Ze absorberen ongewenste geluidsreflecties en zorgen direct voor een aanzienlijke verbetering van de akoestiek door verlaging van de nagalmtijd.

Akoestische panelen, die je zowel aan het plafond als aan de wanden kunt laten monteren, zijn er in allerlei soorten en maten. De uitstraling, de grootte, de functie en de vorm van de ruimte, en ook je esthetische wensen en je budget spelen allemaal een rol bij de uiteindelijke keuze. We helpen je graag op weg en zetten de feiten en cijfers over akoestische wandpanelen voor je op een rij. Meer weten?

Veelgestelde vragen akoestische wandpanelen

Wat kosten akoestische wandpanelen?

Een akoestisch wandpaneel is vanaf €29,50 beschikbaar bij Allkoestiek. Bekijk hier onze wandpanelen.

Waar kan ik akoestische wandpanelen kopen?

Op Allkoestiek.nl vind je een groot assortiment akoestische wandpanelen. Bekijk ons assortiment en neem bij vragen contact op.

Handig en zelf aan de slag? Kijk ook eens op onze webshop akoestiekverbeteren.nl

Waarom goede akoestiek belangrijk is

Onderzoek toont aan dat een lawaaierige omgeving en slechte akoestiek tot gezondheidsproblemen kan leiden. Verbeter je het akoestisch klimaat in een ruimte, dan zul je snel merken dat je prettiger woont, werkt, sport of recreëert in een ruimte door:

 • Een aangenamere geluidsbeleving.
 • Betere concentratie, door een rustigere omgeving.
 • Meer ontspanning: minder snel vermoeid door rumoer en afleidende geluiden.

Vraag ons gerust om advies

Welke ruimtes zijn geschikt voor akoestische wandpanelen?

Akoestische wandpanelen zijn geschikt voor vrijwel alle ruimtes. We zetten enkele voorbeelden op een rij:

 • Sportruimtes: in gymzalen en sporthallen zijn weerkaatsingen van geluiden vaak een hinderlijke factor. Denk bijvoorbeeld aan hard stuiterende ballen, piepende schoenen, scheidsrechtersfluitjes en luidruchtige sporters en supporters. De geluidsbronnen wegnemen kan natuurlijk niet, maar een goede akoestiek doet wonderen voor de demping ervan.
 • Kerkgebouwen: veel kerkgebouwen hebben een goede akoestiek, maar in sommige gevallen is de nagalmtijd te lang. Ook zijn sprekers soms slecht verstaanbaar. Daarnaast krijgen Kerkgebouwen tegenwoordig steeds vaker een herbestemming of andere vorm van gebruik waar dan ook een ander akoestisch klimaat bij past. 
 • Kantoren: zeker in kantoortuinen, maar ook in andere kantoorruimtes  zoals bijvoorbeeld vergaderruimtes of conference rooms is het voor werknemers vaak een uitdaging om zich te concentreren. Telefoontjes, video-calls en andere gesprekken van collega’s zijn door een slechte akoestiek vaak letterlijk te volgen en verstoren je focus. Een slechte akoestiek op kantoor leidt tot concentratieverlies, vermoeidheid en uiteindelijk tot stress en een hoger ziekteverzuim.
 • Horeca: in restaurants heb je vaak een hinderlijke echo en kun je ‘meegenieten’ van de gesprekken die andere gasten aan nabije tafels voeren. Steeds vaker zie je in recensies van restaurants en andere horecagelegenheden klachten over de akoestiek. In hippe moderne restaurants met een zogenaamde industriële look speelt dit probleem bijna standaard.
 • Thuis: ook thuis kun je last hebben van galm en slechte verstaanbaarheid. Met de juiste akoestische oplossing klinkt muziek en film- en tv-geluid ook beter. We werken steeds vaker thuis; ook op je thuiswerkplek kan verbetering van de akoestiek zorgen voor prettiger werkomstandigheden. Daarnaast is goede akoestiek een must voor hifi-liefhebbers.
 • Fabrieken: in fabrieken, magazijnen en andere grote werkruimtes zoals bedrijfshallen speelt naast het dempen van geluiden nog een ander belangrijk aspect een rol: veiligheid. Je neemt bijvoorbeeld neemt bijvoorbeeld waarschuwingssignalen beter en sneller waar als de akoestiek goed is.

Akoestische wandpanelen toegepast in sporthal
Akoestische voorzetwand toegepast boven het akoestisch sportzaalpaneel


Hoe werken akoestische wandpanelen?

Geluiden weerkaatsen, vooral tegen harde oppervlaktes. Akoestische panelen dempen de reflecties van geluiden. We noemen dat geluidsabsorptie: geluiden weerkaatsen niet meer, maar de panelen nemen de geluiden als het ware op. Daarom is akoestisch materiaal vaak relatief dik en akoestisch open (poreus), zodat het geluid erin verdwijnt en niet terugkaatst. Hierdoor vermindert de galm en verbetert de akoestiek. Dat brengt  rust, geeft een betere verstaanbaarheid, en zorgt voor prettiger wonen en geconcentreerder werken.

Akoestische wandpanelen in grote ruimtes

In het algemeen geldt; hoe groter de ruimte, hoe meer panelen je nodig hebt. Dat klinkt natuurlijk logisch, maar het is vaak zo dat hoe groter en hoger de ruimte, hoe meer galm er optreedt. Dus je hebt dan ook meer geluidsabsorptie nodig voor een goede akoestiek.

Ook in grote ruimtes, zoals zalen is het mogelijk de akoestiek sterk te verbeteren. Is het niet mogelijk de hele ruimte gelijkmatig van akoestische wandpanelen te voorzien, dan kun je ervoor kiezen om één of meerdere akoestische zones in de ruimte te maken. Bijvoorbeeld de werk- of gespreksplekken. Ook kun je er voor kiezen om een combinatie van wand- en plafondoplossingen te maken. 

Akoestische sportzaalpaneel in gymzaal
wandpanelen in een gymzaal


Hoeveel akoestische wandpanelen heb ik nodig?

Een vuistregel is dat je een derde tot een vijfde van het vloeroppervlak nodig hebt aan akoestisch oppervlak. Dat wil zeggen dat je in een ruimte van 100 vierkante meter 20 tot 33 vierkante meter akoestisch materiaal nodig hebt. Maar let op, deze vuistregel is een versimpeling van de werkelijkheid. Want bij de juiste akoestische oplossing gaat het niet alleen om de grootte van de ruimte, maar ook om de sfeer en uitstraling, het gebruik van de ruimte, je esthetische wensen, je budget en nog veel meer. Daarnaast is het belangrijk om het akoestisch materiaal regelmatig te verdelen over de ruimte of soms juist te concentreren rondom de kritische werkplekken.

Laat daarom door Allkoestiek een nagalmmeting uitvoeren. We berekenen dan exact hoeveel en welk materiaal je nodig hebt. We geven je advies op maat, afgestemd op jouw eisen en wensen. Dit geldt zowel voor bedrijven als particulieren. Wil je zelf monteren of met een klein beetje hulp bij de start dan kan dat uiteraard ook naast de complete montage door de monteurs van Allkoestiek.

Ontvang een vrijblijvende prijsopgave


Allpanel akoestische wandpanelen

Bij Allkoestiek kun je terecht voor verschillende akoestische plafond- en wandpanelen, bijvoorbeeld van het merk Allpanel. Deze hoogwaardig afgewerkte platen voorzien van ene microporeus gespoten toplaag bieden uitstekende absorptiewaardes. Daarmee kun je voor een scherpe prijs de akoestiek in een ruimte aanzienlijk verbeteren.

De standaard afmetingen maken de panelen makkelijk hanteerbaar en verwerkbaar. Ze zijn naast wanden ook geschikt voor plafonds. Je bevestigt de platen door ze aan de wand of het plafond te verlijmen. Het verlijmen in plaats van mechanisch monteren maakt het makkelijker de platen ook op schuine wanden of plafonds te bevestigen. Bij de keuze voor een verlijmde oplossing heb je ook geen overlast door boorwerkzaamheden. Heel handig in gebouwen met meerdere bedrijven of bewoners.
Meer weten over dit product? Klik op onderstaande knop!

Allpanel akoestisch wandpaneel


De eigenschappen van Allpanel akoestische panelen

De Allpanel panelen zijn verkrijgbaar in twee verschillende randafwerkingen: met een facetrand en een rechte rand. De panelen met een facetrand mag je direct tegen elkaar verlijmen. Bij panelen met een rechte rand moet je rekening houden met een tussenruimte. De belangrijkste eigenschappen van Allpanel panelen op een rij:

 • Eenvoudig te monteren door het handzame formaat;
 • Hoogwaardige afwerking;
 • Zeer goede absorptiewaarden dragen bij aan een sterke verbetering van de akoestiek;
 • De platen zijn vormvast. Ze zijn bestand tegen een permanente relatieve luchtvochtigheid tot maximaal 70% bij 25 °C zonder door te buigen of te vervormen;
 • Op aanvraag in meerdere kleuren (22 in totaal) leverbaar;
 • Brandveilig: geclassificeerd als niet-brandbaar, in overeenstemming met de EN ISO 1182 regels voor brandveiligheid.


In welke maten en kleuren zijn Allpanel panelen verkrijgbaar?

De platen zijn verkrijgbaar in twee vormen: vierkant en rechthoekig. De vierkante Allpanel panelen met een facetrand meten 600 bij 600 millimeter en de rechthoekige 1.200 bij 600 millimeter. De vierkante platen zonder facetrand meten 592 bij 592 millimeter en de rechthoekige 1.192 bij 592 millimeter. De dikte van alle platen is bij alle varianten 40 millimeter en het gewicht is zo’n 5 kilo per vierkante meter.

De standaardkleur van de Allpanel panelen is Pure White. Deze kleur past goed bij veel verschillende woon- en interieurstijlen. Heb je liever panelen in een andere kleur? Op aanvraag zijn ook andere kleuren (22 in totaal) leverbaar. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.


Alledge akoestische facetplaten

Als alternatief voor de Allpanel panelen zijn onze akoestische facetplaten van het merk Alledge een uitstekende optie. Ook deze kaderloze plaat met een facetrand kun je prima verlijmen. Desgewenst leveren we bij je bestelling de lijm mee.

De Alledge platen hebben een zicht afwerking van akoestisch vlies en zijn speciaal ontwikkeld voor toepassing in een meer industriële omgeving en daarmee zeer budgetvriendelijk, maar het belangrijkste is natuurlijk dat ze een hoog absorptievermogen hebben. Door de handzame afmetingen – 1.200 bij 600 millimeter – zijn de platen eenvoudig aan te brengen door ze te verlijmen. De dikte van de platen is standaard 40 millimeter. De facetplaten zijn ongevoelig voor schommelingen in de temperatuur en luchtvochtigheid in een ruimte.

Alledge akoestische facetplaten verlagen de nagalmtijd in een ruimte en verbeteren de akoestiek zeer effectief. De minerale wol-kern van de plaat is geclassificeerd als niet-brandbaar in overeenstemming met de EN ISO 1182 regels.

Kunnen de wandpanelen tegen een stootje?

De panelen kunnen wat hebben, maar zijn niet bestand tegen vandalisme. We raden daarom aan om de akoestische Alledge en Allpanel panelen te installeren buiten handbereik  vanaf ongeveer 2,5 meter. Zo voorkom je onnodige  beschadigingen en vervuiling. Wil je juist wel panelen die je binnen handbereik kunt installeren en die beter tegen een stootje kunnen, kies dan voor Allimpact akoestische panelen, de Allwall akoestische voorzetwand of Allgym akoestische sportzaalpanelen.

Allimpact akoestisch stootvast paneel

De Allimpact panelen zijn sterk en uitermate geschikt om binnen handbereik te monteren. Je kunt er eenvoudig een compleet akoestisch wandvlak mee realiseren. De panelen zitten rondom ingeklemd in een stalen kader.

De akoestische vulling van de panelen heeft een toplaag van versterkt glasvezel. Dit maakt het akoestisch paneel geschikt voor normaal gebruik binnen handbereik. De platen zijn brandveilig: de minerale wol-kern van de Allimpact platen is geclassificeerd als niet-brandbaar in overeenstemming met de EN ISO 1182 regels.

De Allimpact panelen zijn verkrijgbaar in de kleur wit en in de volgende afmetingen:

 • Hoogte: 900, 1.350 en 2.700 millimeter.
 • Breedte: 600 millimeter (door de panelen naast elkaar te plaatsen maak je eenvoudig aaneengesloten wandvlakken van 1.200, 1.800, 2.400, 3.000 millimeter, enz.)

Heb je panelen nodig in afmetingen die hier niet bij staan? Wij leveren ze ook op maat. Als je een goede tekening of schets stuurt dan zagen wij de panelen tegen een kleine meerprijs graag af magazijn voor je op maat. Neem in dat geval contact met ons op.

Alternatieven voor akoestische wandpanelen

Zijn wandpanelen toch niet helemaal de akoestische oplossing die bij jouw situatie past? Bij Allkoestiek kun je voor nog veel meer akoestische oplossingen terecht. We zetten enkele alternatieven voor akoestische panelen op een rij:

 • Akoestische afbeelding: een bijzonder stijlvolle oplossing. Het bestaat uit een aluminium kader met een akoestisch doek. Dit doek kun je laten printen met een afbeelding of in een kleur naar keuze. Zo sla je twee vliegen in één klap: je akoestiek verbetert sterk en je geeft je interieur meer sfeer met een prachtige afbeelding die je perfect op jouw woonstijl af kunt stemmen. Verkrijgbaar in verschillende formaten, tot maximaal 2 x 3 meter.
 • Akoestische spanwand: het zusje van de akoestische afbeelding in een nagenoeg identieke opbouw maar dan in groot formaat en wandvullend. Volledig in het werk gemonteerd. Tot 3 meter hoogte en zo lang als nodig (de grootste tot nu toe door Allkoestiek geplaatst is 26 x 2,6 meter!)
 • Akoestische voorzetwand: dit type wand kan tegen een stootje en is daardoor de perfecte oplossing voor ruimtes waar het er wild aan toe kan gaan. Bijvoorbeeld sporthallen en gymzalen, maar ook in de horeca of in kantoren tegen de lage wandgedeelten. Bij Allkoestiek kun je terecht voor akoestische voorzetwanden van het merk Allwal. Je krijgt deze geleverd in een handig doe-het-zelf pakket. Verkrijgbaar in verschillende breedtes met een standaardhoogte van 2,75 meter.
 • Akoestische plafondpanelen: is het in jouw situatie niet mogelijk om panelen aan de wand aan te brengen, dan zijn akoestische plafondpanelen in veel gevallen een prima alternatief. Deze zijn net als de wandpanelen verlijmbaar en bieden uitstekende geluidsabsorptiewaardes.
 • Zwevende akoestische elementen: onze akoestische elementen zijn geluidsabsorberende panelen die je zwevend aan wanden of plafonds bevestigt. Door de zwevende montage absorberen deze panelen geluiden aan zowel de voor- als achterzijde. Per vierkante meter heb je hierdoor veel meer absorberend vermogen dan bij een verlijmd paneel. Door de minimalistische look passen ze in de interieurstijl van vrijwel elke ruimte.
zwembad otterlo wandplaat alternatief


Wat kosten akoestische wandpanelen?

Een los akoestisch wandpaneel heb je al voor enkele tientjes. Maar elke ruimte en elke situatie is weer anders. Hoe groot de ruimte is, waarvoor deze wordt gebruikt en wat de uitstraling is, zijn allemaal factoren die meespelen in de uiteindelijke akoestische oplossing: hoeveel platen heb je nodig van welk type en wat is de prijs daarvan? Vanzelfsprekend adviseren we je hier graag over. Vraag direct een vrijblijvende prijsopgave aan of neem contact op om alle mogelijkheden te bespreken.

Vraag ons gerust om advies


Akoestische wandpanelen zelf ophangen of aan professionals overlaten?

Onze akoestische wandpanelen zijn met behulp van de meegeleverde montage handleiding vrij eenvoudig zelf te monteren voor iedere handige doe-het-zelver.. Toch zijn er goede redenen om dit aan ons over te laten. Onze monteurs maken gebruik van professioneel gereedschap en laserapparatuur. Allkoestiek verzorgt graag de complete montage voor je. Zo ben je verzekerd van een deskundige installatie waar je nog jarenlang plezier van hebt en uiteraard met garantie op de montage. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en de kosten? Vraag gratis en vrijblijvend een prijsopgave aan of neem contact met ons op via ons contactformulier.

Wat heb ik nodig als ik de platen zelf wil ophangen?

Voor je gekozen akoestische producten heb je natuurlijk wel de bijbehorende bevestigingsmaterialen nodig. Wat de ondergrond ook is, bijvoorbeeld gips, stucwerk, hout of beton: bij ons kun je terecht voor de juiste bevestigingsmaterialen.

Montagekit, pluggen en haken; welke materialen je precies nodig hebt, hangt af van de gekozen akoestische oplossing en van de ondergrond. Kijk voor het volledige en actuele assortiment in onze webshop. Weet je niet precies wat je allemaal nodig hebt? Kijk dan bij de producten die gekoppeld zijn aan de door jou gekozen platen. Kom je er niet uit? Neem gerust contact met ons op, we adviseren je graag.

Akoestische wandafbeeldingen toegepast in bedrijfskantine
wandpaneel fotos


Meting aanvragen

Wil je precies weten hoe het met de akoestiek in een bepaalde ruimte is gesteld? Laat dan een nagalmtijdmeting uitvoeren. Eén van onze experts komt dan met specialistische en gekalibreerde apparatuur de akoestiek meten. Op basis van de meting komen we met een gegarandeerd werkende oplossing. Geen natte vinger werk maar exact afgestemd op jouw situatie. Vraag direct een meting op locatie aan of neem contact met ons op via ons contactformulier.

Daarom kiezen voor Allkoestiek

Met ruim 30 jaar aan kennis en ervaring en 2.000+ succesvol gerealiseerde projecten gaan we geen enkele uitdaging op het gebied van akoestiek verbeteren uit de weg. Allkoestiek biedt een breed pakket aan oplossingen om de akoestiek te verbeteren; voor elke ruimte en elk budget. We geven advies, verzorgen metingen, leveren en monteren akoestische oplossingen in alle soorten en maten. Wil je liever zelf aan de slag? Bestel dan bij ons direct online de akoestische producten van jouw keuze. Bekijk ons complete en actuele aanbod in onze webshop. Bij ons kun je altijd terecht voor:

 • Nagalmmetingen op locatie.
 • Advies op maat.
 • Een breed assortiment producten met voor ieder interieur en budget een passende oplossing.
 • Montage van de door jou gekozen akoestische oplossingen door onze eigen montageploeg.
 • Gegarandeerd een goede akoestiek bij jou op het werk of thuis.
 • Van het eerste contact tot levering of complete montage: we regelen alles van A tot en met Z. 


Akoestiek verbeteren? Neem contact op!

Wil jij de akoestiek verbeteren in jouw kantoorruimte, sporthal, woning of een andere ruimte? Heb je vragen over akoestische wandpanelen of andere vragen? Neem contact met ons op! Onze akoestisch specialisten staan je graag te woord. Bel naar 0342-464153, stuur een e-mail naar info@allkoestiek.nl of vul ons contactformulier in.

Vraag Vrijblijvend advies aan

Waar kunnen we vrijblijvend bij helpen?

 • Meting en advies
 • Prijsopgave

Allkoestiek is thuis in iedere ruimte. Waar wil je jouw akoestiek verbeteren?

Akoestisch probleem? Waar kunnen we je bij helpen?

Particulier of zakelijk? *

Waar kunnen we mee helpen? *

Productcatalogus

Iedere situatie vraagt om een oplossing die past bij de ruimte en het budget. Samen vinden we altijd een geschikte akoestische oplossing die leidt tot het gewenste comfort.