Bij het verbeteren van de akoestiek gaan we bij Allkoestiek niet over één nacht ijs. Oplossingen bedenken wij altijd op basis van feiten en cijfers. In de praktijk is tot nu toe altijd gebleken dat een analytische aanpak dé garantie is voor een optimale oplossing.
Akoestische problemen oplossen begint doorgaans met een nagalmtijdberekening. Daarbij kijken we naar de weerkaatsing van geluid en de zogeheten absorptiecoëfficiënt. We leggen je graag uit wat dit precies inhoudt en hoe we op basis van akoestisch onderzoek en analyse komen tot de beste oplossingen om de akoestiek te verbeteren.
Een nagalmmeting gebruiken we om te bepalen wat de nagalmtijd van verschillende frequenties is in een ruimte. Nagalm is de reflectie van geluid in een ruimte, die je ook nog waarneemt als de bron van dat geluid al is uitgeschakeld. De nagalmtijd is de tijd die nodig is, voordat het geluidsniveau in een ruimte met 60 decibel is afgenomen, ten opzichte van het oorspronkelijke aantal decibel. 60 decibel is ongeveer de normale waarde van bijvoorbeeld een gesprek of geluiden van huishoudelijke apparaten. De nagalmtijden splitsen we verder uit naar verschillende geluidsfrequenties – het aantal trillingen per seconde.
Een nagalmmeting voeren we uit met gekalibreerde en gecertificeerde meetapparatuur. We voeren bijvoorbeeld metingen uit met een speciaal alarmpistool. Schrik niet, hier komen geen kogels uit, maar geluidsimpulsen om de galm te kunnen meten. Op deze manier meten we hoelang het duurt voordat geluiden afnemen. We meten dit voor meerdere toonhoogtes, onder andere lage en hoge tonen. Ook jouw slechte akoestiek verbeteren?
Elke ruimte is weer anders en afhankelijk van de grootte, vorm en inrichting ervan kan het nodig zijn meerdere metingen te doen. De resultaten van de nagalmmeting presenteren we in een rapport met conclusies en adviezen. Het rapport is de basis om samen met jou als opdrachtgever te overleggen wat de mogelijke akoestische oplossingen zijn. Rekening houdend met jouw esthetische wensen en budget komen we samen tot de beste oplossing voor jouw situatie.
Door de nagalm van een ruimte te berekenen, leg je de basis voor een prettig akoestisch klimaat. De meetwaarden uit de nagalmtijdmeting gebruiken om het tekort aan geluidsabsorptie vast te stellen. Op basis daarvan bepalen we nauwkeurig de hoeveelheid toe te voegen geluidsabsorptie en kijken we welke akoestische producten - schermen, wanden, plafondelementen et cetera - hiervoor het meest geschikt zijn.
We geven enkele voorbeelden van situaties waarin het verstandig is een nagalmmeting uit te laten voeren:
Dat is zeker mogelijk. Het berekenen van de nagalm doen we op basis van een simulatiemodel. Hierbij gebruiken we een uitgebreide bibliotheek aan referentie-absorptiewaarden van veelgebruikte afwerkingsmaterialen. Op deze manier komen we altijd tot de juiste waarden. Zit je bijvoorbeeld nog midden in de ontwerpfase en is de te meten ruimte nog niet af? Ook dan kunnen we een voorspelling doen hoe de akoestiek zal zijn als de ruimte af is.
De nagalm in een ruimte in een ontwerpfase berekenen doen we op basis van bouwtekeningen en van de specificaties van de afwerking van de wanden, vloeren en plafonds. Zo kun je dus akoestische problemen al in de ontwerpfase van een ruimte voorkomen. Slechte akoestiek verbeteren?
De absorptiecoëfficiënt drukt de absorptie-eigenschappen uit van een materiaalsoort. Anders gezegd: de absorptiecoëfficiënt geeft de verhouding aan tussen de hoeveelheid geluid waaraan je een oppervlak blootstelt en de mate waarin het oppervlak dit geluid niet terugkaatst, maar absorbeert.
In hoeverre je de nagalm wilt verminderen hangt onder andere af van de grootte en het doel van de ruimte. Om het juiste geluidsniveau te bereiken moet je dus kijken welke soort materialen het meest geschikt zijn voor de betreffende ruimte. Een collegezaal bijvoorbeeld, richt je zo in dat de nagalmtijd vermindert en de spraakverstaanbaarheid vergroot. In concertzalen mag de nagalmtijd dan weer iets langer zijn. De waarde van de coëfficiënt ligt altijd tussen de 0 en 1:
In ruimtes waar je de nagalm wilt verminderen, is het dus een goed idee om geluidsabsorberende plafonds en wanden te plaatsen. Het breekt een aanzienlijk deel van de geluidsgolven en een aanzienlijk kleiner deel weerkaatst.
De kosten voor akoestisch onderzoek verschillen per situatie. Allkoestiek garandeert een eerlijke en open werkwijze waarbij je niet voor verrassingen komt te staan. Wij bieden onze diensten aan tegen een marktconforme kwaliteit-prijs verhouding en in veel gevallen krijg je de gemaakte kosten voor advies geheel of gedeeltelijk terug wanneer je met ons in zee gaat voor de uiteindelijke realisatie van het project.
Voor iedere ruimte is het mogelijk om de ideale akoestiek te bereiken. Op basis van onze metingen komen we voor de ideale akoestiek in een specifieke ruimte tot een advies. Hierbij nemen we mee:
Op basis van de advieswaardes berekenen we welke akoestische aanpassingen nodig zijn, om tot de ideale situatie te komen. De benodigde aanpassingen vertalen we naar akoestische producten; welke producten zijn het meest geschikt in een specifieke situatie? Daarbij houden we naast de ideale akoestiek ook rekening met de inrichting en uitstraling van een ruimte en het budget van de opdrachtgever.
Ervaar je slechte akoestiek in een bepaalde ruimte? Heb je bijvoorbeeld last van galm, te hard of te schel klinkende geluiden? Allkoestiek biedt een totaalpakket van akoestisch onderzoek en analyse, adviseren, leveren en monteren van akoestische oplossingen voor uiteenlopende ruimtes:
Wil jij de akoestiek verbeteren met een prachtig akoestisch schilderij of andere afbeelding? Heb je vragen over dit artikel of andere vragen? Neem contact met ons op! Bel naar 0342-464153, stuur een e-mail naar info@allkoestiek.nl of vul ons contactformulier in.
Allkoestiek is thuis in iedere ruimte. Waar wil je jouw akoestiek verbeteren?