Akoestiek in een sportomgeving

voor aangenaam sporten en lesgeven

SPORT

Akoestiek sportieve ruimte verbeteren

Akoestiek in een sportomgeving speelt vaak een grotere rol dan men in eerste instantie denkt. Of dit nou een gymzaal, sporthal, danszaal, zwembad of fitnessruimte is.

Deze ruimten zijn veelal afgewerkt met harde materialen. Denk daarbij aan harde vloeren, stenen of gladgestucte muren, glas, spiegelwanden, water enz. Het gevolg is dat het geluid langer doorklinkt omdat het geluid niet geabsorbeerd wordt.

Geluid kan alleen absorberen door toepassing van veelal zachte materialen of akoestisch open materialen waarachter zacht materiaal verstopt zit.

Veel voorkomende ruimtes binnen een sportomgeving:


Is er sprake van een slechte akoestiek?

Soms is het in sportruimten met een slechte akoestiek al direct hoorbaar. Maak in de ruimte maar eens een hard geluid en luister dan hoe lang dit geluid doorklinkt. 

Dit is natuurlijk een eigen waarneming maar er kan ook sprake zijn van gezondheidsklachten bij mensen die de gehele dag in een ruimte verblijven met een slechte akoestiek. Het gevolg is namelijk dat mensen lichamelijke klachten kunnen krijgen. Denk daarbij aan hoofdpijn, oorsuizen, vermoeidheid en stem- en concentratieproblemen.

Ander punt kan zijn dat je merkt dat klanten weggaan omdat ze de ruimte in de sportschool of de sportkantine ervaren als onrustig. Dat heeft ook te maken met een slechte akoestiek. Ze beleven veel herrie in de ruimte en kunnen niet rustig sporten of met elkaar communiceren en haken dan af. 

Voor gymzalen en sporthallen zijn er zelfs normen opgesteld door de NOC*NSF. Dus hier zal sowieso aangetoond moeten worden of de sportruimte voldoet aan de eisen.

Deze sporthal voldoet aan de eisen van de NOC*NSF door toepassing van akoestische sportzaalpanelen
Akoestiek verbeteren sporthal


Wij brengen de akoestiek in kaart

Hoe de akoestiek is in een ruimte kan bepaald worden aan de hand van een nagalmtijdmeting. Wij doen dan in ruimte bij je op locatie een nagalmtijdmeting. Daarbij bepalen wij met behulp van een geluidsmeter hoe lang een geluid blijft doorklinken in de ruimte. Deze waarden vergelijken wij met de voorgeschreven waarden die toepassing zijn voor een gymzaal, sporthal, danszaal, fitnessruimte, zwembad of andere sportomgevingen. En dit geeft aan hoe goed of slecht de akoestiek is in de betreffende sportomgeving.

Advies of offerte aanvragen

Akoestiek fitnessruimte verbetert met akoestische baffles
Akoestiek verbeteren fitnessruimte


Verbeter de akoestiek

Nadat wij een meting hebben uitgevoerd kunnen wij in onze rekenprogramma's bepalen wat er nodig is om de akoestiek te verbeteren. Dat "wat er nodig is" is in eerste instantie de hoeveelheid absoberend materiaal. Daarbij houden wij uiteraard rekening met het absorberend vermogen van de verschillende materialen. Het ene materiaal absorbeert nou eenmaal beter dan het andere materiaal. Dus van het ene materiaal is misschien meer nodig dan van het andere materiaal.

Wat speelt er nog meer een rol

Naast dat de akoestiek verbetert moet worden zijn er ook nog andere zaken die een rol spelen bij de keuze van de akoestische oplossing. Is het materiaal geschikt voor de ruimte waar deze toegepast wordt. Kan het materiaal tegen een stootje als er een hockeybal tegen aan komt. Bezeren sporters zich niet aan de akoestische materialen. Is het materiaal geschikt in een zwembad enz.

Dan hebben wij ook nog een smaak kwestie. Vind je iets mooi, wil je iets met een afbeelding of met een specifieke kleur. Ook daarbij nemen wij jou bij de hand.

Als laatste speelt budget ook een rol. Ook hierin kunnen keuzes gemaakt worden.

Wij helpen je tijdens ons bezoek met het maken van deze keuzes met daarbij wel altijd in het achterhoofd dat je akoestisch probleem gegarandeerd wordt opgelost.

Inspirerende voorbeelden


Jullie akoestiek op orde!

Heb jij een sportomgeving waar de akoestiek slecht is, of waar mensen aangeven klachten te krijgen als gevolg van de slechte akoestiek. Neem dan contact met ons op. Wij maken graag een afspraak om de akoestiek in kaart te brengen en de mogelijkheden te bespreken.

Prettig lesgeven voor de sportdocent in de sporthal in Emmen
Akoestiek sportruimte verbeterenhttps://allkoestiek.nl/disclaimer https://allkoestiek.nl/disclaimer Mike Buijs Allkoestiek B.V.

Vraag een gratis quickscan aan

(t.w.v. € 185,00)

  • Bezoek op locatie
  • Nagalmtijdmeting
  • Advies op maat
Vraag een gratis quickscan aan

Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op!


Veel voorkomende ruimtes binnen een sportomgeving
 

Producten die voor jou interessant zijn

Iedere situatie vraagt om een oplossing die past bij jouw ruimte en het budget. Samen vinden we altijd een geschikte akoestische oplossing die leidt tot het gewenste comfort.

Allkoestiek bedrijfsbrochure

Allkoestiek bedrijfsbrochure

In alle rust onze werkwijze en mogelijkheden nog eens nalezen of infomatie sturen aan iemand waarvoor onze diensten en producten interessant zouden kunnen zijn?

 
Mailchimp nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen!

Ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief met

  • Tips voor betere akoestiek
  • Projecten in beeld en geluid (hoor zelf het verschil!)
  • Onze nieuwste producten en het laatste nieuws