akoestische zichtplaat
- Zeer slagvaste zichtplaat
- Prettig te verwerken
- Voor het bekleden van aaneengesloten vlakken
Een goede akoestiek is belangrijk in vrijwel elke ruimte. Een term die al snel valt als het over akoestiek gaat, is geluidsabsorptie. Wat bedoelen we hier precies mee en welke rol speelt het in het verbeteren van de akoestiek? We vertellen je er graag meer over. Hoe staat het gesteld met de geluidsabsorptie binnen jouw pand?
Onder akoestiek verstaan we hoe geluid zich ‘gedraagt’: hoe klinken geluiden bijvoorbeeld in een ruimte? Is de akoestiek goed, dan heb je geen last van nagalm, klinken geluiden niet te hard of te schel en kun je elkaar goed verstaan zonder stemverheffing.
We noemden de term nagalm al: de tijd die geluid nodig heeft om vanaf de bron af te nemen tot een normale sterkte, van ongeveer van 60 decibel. Dat is het geluidsniveau van bijvoorbeeld een normaal gesprek.
Nagalm ontstaat bij de weerkaatsing van geluiden. Je kunt daar vaak mee te maken krijgen, want voor de inrichting van woon- en werkruimtes gebruikt men steeds vaker harde materialen. Deze materialen weerkaatsen geluid enorm. Als je de akoestiek wil verbeteren, moet je dus zorgen voor minder weerkaatsing door meer geluid te absorberen. Dat doe je bijvoorbeeld door akoestische elementen te installeren, zoals akoestische wand- of plafondpanelen, akoestische afbeeldingen of een van de andere vele mogelijkheden. Kort samengevat: voor een goede akoestiek is geluidsabsorptie essentieel. Slechte akoestiek verbeteren?
We zijn tegenwoordig tot wel 90% van onze tijd van alle kanten door geluiden omringd. Dat heeft veel invloed, we kunnen ons dan bijvoorbeeld minder goed concentreren. Onderzoek toont aan dat elke keer dat je gestoord wordt in je concentratie, het dan weer acht minuten duurt voordat je weer op je optimale concentratieniveau terug bent. Met een goede akoestiek gaat concentreren beter. We zetten de voordelen van goede akoestiek op een rij:
Galm verminderen en de akoestiek verbeteren doen we door voldoende geluidsabsorptie te realiseren. We plaatsen in de betreffende ruimte elementen – panelen, schotten en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden – die geluid absorberen.
Geluidsabsorptie werkt in de praktijk op die manier dat deze elementen de energie van het geluid omzetten in warmte. Meestal hebben dikke materialen het meeste effect. Zo absorbeert een polyesterwolplaat van 40 millimeter meer geluid dan een gordijn.
Een ander kenmerk van akoestisch materiaal is de openheid, het geluid moet er makkelijk in kunnen verdwijnen. Verhoog je de geluidsabsorptie, dan zul je een ruimte qua geluidsniveau en galm merkbaar rustiger en comfortabeler beleven.
Stel dat je in een ruimte last hebt van slechte akoestiek. Hoeveel geluidsabsorptie heb je dan nodig? Dat berekenen we op basis van een nagalmmeting. We meten dan hoelang het duurt voordat geluidniveaus afnemen. Een eenvoudig voorbeeld: stel dat een geluid bij de bron 90 decibel sterk is, hoelang duurt het dan voordat het is afgenomen tot 60 decibel? Dat noemen we de nagalmtijd. Meer weten?
Een nagalmmeting voeren we uit met gekalibreerde en gecertificeerde meetapparatuur in de vorm van een alarmpistool of een ruisbron. Uit dit pistool komen geluidsimpulsen. We meten meerdere toonhoogtes en splitsen de tijden verder uit naar verschillende geluidsfrequenties. De uitkomst van de metingen vertelt ons hoeveel geluidsabsorptie nodig is. Op basis daarvan geven we advies op maat over hoe de benodigde geluidsabsorptie valt te realiseren. Eenvoudig samengevat meten we wat de waarde van de akoestiek in een ruimte is, om te bepalen hoeveel geluidsabsorptie nodig is voor de ideale akoestiek.
De absorptiecoëfficiënt is de eenheid waarmee we de mate van geluidsabsorptie weergeven. De absorptiecoëfficiënt drukt anders gezegd de absorptie-eigenschappen uit van een materiaalsoort. Het geeft de verhouding aan tussen het geluid dat een oppervlak raakt en de mate waarin dit oppervlak het geluid absorbeert. De waarde van de absorptiecoëfficiënt ligt altijd tussen de 0 en 1, waarbij 0 betekent dat een oppervlak al het geluid terugkaatst, en 1 betekent dat een oppervlak al het geluid absorbeert.
Wil je de nagalm verminderen en de akoestiek verbeteren, dan is het belangrijk om eerst te weten wat de huidige absorptiecoëfficiënt is. Dan weet je namelijk ook hoeveel geluidsabsorptie je moet toevoegen aan een ruimte om de akoestiek te verbeteren. Om een goede akoestiek te bereiken, kijken we vervolgens welke akoestische elementen het meest geschikt zijn voor de gemeten ruimte. Dat hangt onder andere af van de grootte en het gebruik van de ruimte. Een concertzaal stelt bijvoorbeeld andere eisen dan een kantoor, school of huiskamer.
De ervaring leert dat het vaak het verstandigst is om het grootste oppervlak binnen de ruimte te voorzien van geluidsabsorptie. Dat is meestal het plafond, maar hoe groter en hoger een ruimte, des te meer noodzaak om ook de wanden te benutten.
In welke ruimte je de geluidsabsorptie ook wil verhogen, Allkoestiek helpt je er graag mee. We bieden een zeer breed assortiment aan akoestische materialen en oplossingen. Wij denken graag met je mee, om een effectief eindresultaat te bereiken; een optimale akoestiek, passend bij jouw interieur en budget.
Ontvang een vrijblijvende prijsopgave
Meer geluidsabsorptie is de enige oplossing voor slechte akoestiek in een ruimte. Voor iedere ruimte is het mogelijk om de akoestiek te optimaliseren. Onze ervaren en gespecialiseerde medewerkers bespreken graag alle mogelijkheden met je. We komen graag bij jou op locatie een meting doen. Op basis hiervan komen we tot een advies op maat, toegesneden op jouw specifieke situatie. Hierbij nemen we de volgende aspecten van de ruimte mee:
Op basis van de gemeten waarden berekenen we welke aanpassingen nodig zijn om tot de ideale akoestiek te komen. Dat vertalen we naar welke producten het meest geschikt zijn in jouw specifieke situatie. Daarbij houden we naast de ideale akoestiek, ook rekening met de inrichting en uitstraling van de ruimte en je budget.
Heb je last van nagalm, een slechte spraakverstaanbaarheid of te hard of te schel klinkende geluiden? Om wat voor ruimte het ook gaat, Allkoestiek helpt je om de akoestiek te verbeteren. Wij adviseren, leveren en monteren akoestische oplossingen voor vrijwel alle soorten ruimtes, in veel soorten en maten. Dat varieert van standaardoplossingen tot complete projecten, waarbij we met je meedenken over welke akoestische oplossing perfect past bij jouw situatie. Daarbij houden we rekening met je budget en je bestaande inrichting. Of het nu gaat om kantoorruimte, fabriekshallen, sportzalen, woonkamers of andere ruimtes: verbetering van de akoestiek is in vrijwel elke ruimte mogelijk.
Wil jij de akoestiek verbeteren met een prachtig akoestisch schilderij of andere afbeelding? Heb je vragen over dit artikel of andere vragen? Neem contact met ons op! Bel naar 0342-464153, stuur een e-mail naar info@allkoestiek.nl of vul ons contactformulier in.
Allkoestiek is thuis in iedere ruimte. Waar wil je jouw akoestiek verbeteren?