EenVandaag: Akoestiek beïnvloedt ons welzijn

EenVandaag besteedt aandacht slechte akoestiek in ouderenvoorzieningen. Beleef vooral het geluid...

Slechte akoestiek bellemert ons dagelijks functioneren

Een slechte akoestiek is niet alleen irritant maar belemmert de mens ook in zijn dagelijks functioneren en welzijn. Voor het eerst wordt in Nederland in kaart gebracht hoe het gesteld is met het geluid in ouderenvoorzieningen.

Een reportage in beeld en geluid over de vaak slechte akoestiek in onze leefomgeving

EenVandaag maakte een reportage in beeld maar meer nog in geluid waarin de problemen overduidelijk naar voren komen. Een prachtige reportage waarbij vooral de overgang van een interview in een ruimte met een slechte akoestiek naar een interview in een buitenomgeving met 100% absorptie doet ervaren wat de continue druk van geluid op je oren met je doet. Hoe anders is de beleving (en rust)als de akoestiek op orde is. Daarnaast wordt er nog een zeer herkenbare alledaagse situatie in beeld gebracht in het interview met Jan de Laat in een stationshal. Vertrekt de trein nu van perron 20 of 22? Probeer bij zoveel galm de speaker maar eens te ontcijferen.

Ouderenvoorziening, stationshal of sportaccomodatie; met de akoestiek kan het vaak beter

Dat een slechte akoestiek niet alleen een rol speelt in ouderenvoorzieningen is wel duidelijk gezien de andere voorbeelden van stations en sportaccomodaties. En zo zijn er nog legio andere ruimten te benoemen waar een slechte akoestiek het welzijn van de mens op een negatieve manier beïnvloedt. Het kan en mag zoveel beter met ons binnenklimaat.

Allkoestiek is dagelijks in de weer met het oplossen van dit soort problemen die zich op bijna elke hoek van de straat lijken te manifesteren maar men zich vaak niet van bewust is.

Bekijk hier de reportage van EenVandaag en ervaar vooral het geluid bij deze reportage.

 

 

Herkent je dit probleem in jouw eigen leefomgeving? Neem dan contact met ons op voor advies.

Neem contact met ons op

Met dank aan Nicole van Hout van de Universiteit van Eindhoven die goed onderzoek doet. Jan de Laat als audioloog. Jikke Reinten die het belang van een goede akoestiek nog eens benadrukt. En natuurlijk EenVandaag voor de heldere reportage in beeld maar vooral geluid.