20 Akoestische kroonluchters Universiteit Leuven

Omgeving

Onderwijs

Locatie

Leuven (België)

Ruimte

Jubileumzaal
  • Iedere gewelf is voorzien van een akoestische kroonluchter
  • Totaal 42 akoestische cilinders en 4 verlichtingsarmaturen

Opleidingsinstituut bouwakoestiek kiest voor Allkoestiek

De Katholieke Universteit in Leuven staat bekend om zijn opleiding bouwakoestiek. Het was dan ook een eer voor Allkoestiek om juist voor deze opdrachtgever de akoestiek te mogen verbeteren en bij uitstek ook nog eens in de schitterende Jubileumzaal.

In de binnenstad van Leuven(België) staat de Universiteitshal van de KU Leuven. Eén van de socioculturele en logistieke ruimten is de Jubileumzaal. Deze Jubileumzaal ligt op de eerste verdieping van het pand en bestaat uit 21 gewelven. Het hoogste punt van ieder gewelf bevindt zich op 10 meter boven de zaalvloer. Met een marmeren vloer, rondom harde steenachtige wanden en een groot volume de ideale optelsom voor een ruimte met veel galm. Deze bijzondere historische ruimte vroeg om een bijzondere akoestische maatwerk oplossing van een specialist.

Nagalmtijdmeting als startpunt voor de oplossing

In deze situatie zijn de nagalmtijdmetingen vooraf niet door Allkoestiek uitgevoerd maar door de klant zelf. Deze expertise heeft de Katholieke Universiteit als opleidingsinstuut bouwakoestiek uiteraard gewoon zelf in huis. Zoals de ruimte subjectief al wel deed vermoeden werd hier een gemiddeld lange nagalmtijd gemeten. Maar liefst 4,85 seconden in de bestaande situatie zonder akoestische maatregelen.

Omdat bij Allkoestiek voldoende expertise en informatie beschikbaar was over het akoestisch vermogen van een Allcylinder als cluster gemonteerd was het voor de KU Leuven vooraf mogelijk om te rekenen aan de te verwachten uitkomst qua nagalmtijd na het ophangen van de kroonluchters. Hierbij hebben we ons ook kunnen baseren op diverse vergelijkbare projecten die met de Allchandelier in Nederland al waren uitgevoerd. De moderne stijl van de kroonluchter mengt goed met de stijl van deze historische zaal wat in de vooraf gemaakte impressies al goed zichtbaar was.

Impressie (artikel gaat onder de foto verder)

Impressie van de akoestische kroonluchters in de universiteitszaal

Allchandelier akoestische kroonluchter

Een leuk weetje is dat in België een kroonluchter ook wel een "luster"wordt genoemd.

Het ontwerp van de Allchandelier® akoestische kroonluchter is volledig maatwerk. Als basis is de maatvoering van de Allcylinder akoestische cilinders genomen. De kroonluchter is opgebouwd met 4 aluminium ringen. De grootste ring heeft een diameter van 2,44 meter. De totale hoogte van de kroonluchter is ruimte 3,5 meter.

Aan de bovenste ring hangen 20 cilinders met een diameter van 240 mm en een lengte van 1.200 mm. Aan de 2e ring zijn 12 cilinders gemonteerd met eveneens een diameter van 240 mm. De 3e ring is voorzien van 10 dunnere cilinders met een diameter van 150 mm. De lengte van de cilinders zijn 1200 of 600 mm. Aan de onderste ring is een extra maatwerk ring gemaakt met kabeldoorvoeren voor het ophangen van 4 verlichtingarmaturen in cilindervorm en kleur van de Allcylinders waarmee deze een mooi geheel vormen. Wanneer je al deze getallen vermenigvuldigt met het aantal lusters dan worden de getallen best indrukwekkend...

20 gewelven, 80 ringen, 840 akoestische cilinders
1.280 tuidraden, 1.400 bevestigingspunten
Deze productie uitdaging kan Allkoestiek aan!

Al het voorwerk werd uitgevoerd in de werkplaats van Allkoestiek zodat de kroonluchters als kant-en-klaar bouwpakket aangeleverd konden worden in Leuven.

Klaar voor transport (artikel gaat onder de foto verder)

Akoestische kroonluchters klaar voor transport naar België

Complete engineering, productie en montage door Allkoestiek

Allkoestiek heeft ook de montage op locatie in Leuven ontzorgt wat ook een van de voorwaarden was van de opdrachtgever om de opdracht te mogen uitvoeren. Best een uitdaging wanneer je bedenkt dat de universiteitshal midden in het centrum van Leuven ligt, alle materialen naar de 1e verdieping moesten worden verplaatst binnen het comlpex en de kroonluchter op een hoogte van 10 meter gemonteerd werd. En de grootste ring moet ook nog door de toegangsdeur passen.

Maar alles loopt op rolletjes wanneer in de voorbereiding aan alles gedacht is. Met een team van 5 monteurs en 2 man in de logistieke ondersteuning werd de klus in slechts 4 werkdagen geklaard. Compleet met eigen bedacht hijssystemen werden de lusters 1 voor 1 op de plek gehesen. Kleine uitdaging op locatie was alleen de uiteindelijke bevestiging in het rozet van het gewelf. Deze kon op voorhand niet gecheckd worden en had toch nog een verassing in petto. Maar door het creatieve team ter plaatste was er snel een oplossing bedacht. Chapeau voor de flexibiliteit van het Allkoestiek montage-team.

Het eindresultaat mag er dan ook wezen! Een project waar Allkoestiek in alle facetten reuze trots op is. Allkoestiek mag zich daarom met recht een akoestiek specialist noemen!

Mijn motto tijdens het hele planningsproces is: "Zeg wat je doet en doe wat je zegt!"

Zo weet een klant op ieder moment wat hij van ons kan verwachten.

Advies vragen
Leon: "Slim plannen zorgt voor tevreden klanten."
Mailchimp nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen!

Ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief met

  • Tips voor betere akoestiek
  • Projecten in beeld en geluid (hoor zelf het verschil!)
  • Onze nieuwste producten en het laatste nieuws