Het snerpende geluid van een slijptol. Hamers op metaal. De radio op 10. Bij veel schadeherstelbedrijven is dit de dagelijkse realiteit. Ook bij Schadenet Ames ondervond men hinder van een slechte akoestiek. Met een aantal slimme ingrepen bracht Allkoestiek daar verandering in. Achteraf merk je pas hoeveel energie het kost om te werken in een ruimte waar de akoestiek niet optimaal is. In dit project laat Allkoestiek zien hoe we een akoestiek verbetering hebben toegepast.
Overlast door weerkaatsen geluid
Al vanaf de oplevering van de werkplaats ondervonden de medewerkers van Schadenet Ames, onderdeel van de Amega Groep, overlast. Als iemand met een hamer een onderdeel ging uitdeuken, of met een slijptol aan het werk was, weerkaatste dat geluid vele malen, vertelt schademanager Andy Vaudo. Ongemerkt ging iedereen daardoor steeds harder praten en ook het volume van de radio kroop omhoog.
Gevolg was dat de geluidsoverlast erger werd. Bij rondleidingen moest het werk soms zelfs even stilgelegd worden omdat een gesprek lastig te voeren was. Andy: Je kunt je voorstellen dat dit de nodige energie kost. Bij mij, maar zeker bij de collega's die veel meer tijd in de werkplaats doorbrengen. Tijd voor een akoestiek verbetering van Allkoestiek.
Oorspronkelijke situatie (artikel gaat onder de foto verder)
Akoestiek verbeteren in werkplaats
Te veel hinderlijke geluiden in een werkplaats kunnen op termijn tot gevolg hebben dat mensen zich minder goed kunnen concentreren. In sommige gevallen kunnen ze zelfs gehoorschade veroorzaken. Reden genoeg dus om een onderzoek te laten uitvoeren naar mogelijkheden om een akoestiek verbetering toe te passen.
Krijn Mackloet, manager onderhoud en nieuwbouw bij de Amega Groep, kende Allkoestiek vanuit een prettige samenwerking bij een ander project en vroeg hen advies uit te brengen voor Schadenet Ames. Aan de hand van de gemeten nagalmtijden werd een plan van aanpak gemaakt. Gekozen werd voor Alledge® akoestische facetplaten aan de wanden en Allbaffle® akoestische keerschotten AM onder het plafond. Twee veelgekozen akoestische oplossingen voor lawaaiige productieruimtes waar een akoestiek verbetering wenselijk is.
Rust brengen in werkplaats
Tijdens de montage van de akoestieke facetpanelen wilde Andy de werkzaamheden in de werkplaats liever niet stilleggen. Gelukkig bleek dit ook niet nodig. De monteurs van Schadenet Ames hebben in de door ons gewenste volgorde, stap voor stap voorzieningen geplaatst. Ze straalden daarbij rust uit. We hadden amper door dat ze er waren.
"Elke montagedag hoorden we dat de akoestiek weer beter was dan de dag ervoor"
Het effect van de akoestiek verbetering in de werkplaats was snel merkbaar. Voor mensen die niet thuis zijn in de wereld van de akoestiek is het van tevoren moeilijk voor te stellen wat de impact zal zijn van die akoestische materialen. Geluid is toch iets ontastbaars. Maar dat resultaat was er wel degelijk!
Nieuwe situatie (artikel gaat onder de foto verder)
Weer een gesprek kunnen voeren
Zowel Schadenet Ames als de schadeherstellers in de werkplaats zijn zeer tevreden over de akoestiek verbetering. Het geluidsniveau in de werkplaats is flink gedaald. Tijdens een rondleiding kan ik nu fatsoenlijk een gesprek voeren, terwijl er verderop een collega staat te timmeren, lacht Andy.
Tegelijk merkt hij dat de schadeherstellers door de verbeterde akoestiek in de werkplaats zachter praten. Ook het volume van de radio kon gelukkig weer omlaag. We kunnen nu horen wat er gezongen wordt op de radio. Ongemerkt denk ik dat de slechte akoestiek de nodige energie heeft gekost. Ik heb ook het idee dat de jongens nu minder vermoeid zijn aan het eind van de dag