Nagalm bijzondere gymzaal Zeist verleden tijd

Omgeving

Sport

Locatie

Zeist

Ruimte

Gymzaal
  • Gymzaal ligt grotendeels onder de grond
  • Akoestische sportzaalpanelen aan de wand lossen akoestisch probleem op

Akoestiek gymzaal volgens NOC*NSF

De Stichtse Vrije School is een van de eerste vrije scholen van Nederland. Niet alleen het vooroorlogse geboortejaar 1935 maakt deze school in Zeist uniek, ook de bijbehorende sporthal is niet alledaags.

De gymzaal van de Stichtse Vrije School ligt grotendeels onder de grond. Bezoekers moeten dan ook de trap naar beneden nemen om in de sporthal te komen. De ramen die op de foto's te zien zijn, steken net boven de grond uit.

Naast dat de gymzaal grotendeels onder de grond is gebouwd, is er nog iets bijzonders. De gymzaal heeft namelijk ronde hoeken. De wanden van de gymzaal zijn glad gestukadoord en men hield er in de ontwerpfase daarom al rekening mee dat de akoestiek een uitdaging zou gaan worden. Dat bleek nadat de zaal gerealiseerd was ook het geval te zijn.

Nagalm door ongunstige weerkaatsing in gymzaal

Dit probleem ontstaat omdat ronde hoeken voor een ongunstige weerkaatsing van het geluid zorgen (brandpunteffect). Gestukadoorde vlakke wanden vergroten dit effect, waardoor een hinderlijke nagalm en flutterecho ontstaat. Zeker in een ruimte waarin veel geluid gemaakt wordt, zoals in een gymzaal, is dat onwenselijk.

Om te bepalen hoe hoog de nagalmtijd is en in welke frequenties de problemen zich manifesteren, voeren we vooraf altijd een nagalmmeting uit. Ook bij de Stichtse Vrije School hebben we dit gedaan. In het filmpje kun je zien hoe zo'n meting uitgevoerd wordt.

Voldoen aan de akoestische norm van NOC*NSF

Zoals je hoort, is er een duidelijke echo (of nagalm). We meten hoe lang die nagalm duurt en beoordelen de ruimte. Op basis van onze bevindingen bepalen en berekenen we welke en hoeveel materialen nodig zijn om de nagalm terug te brengen naar de norm die door het NOC*NSF voor sportaccommodaties is opgesteld.

De Stichtse Vrije School kan nu weer sporten in een gymzaal die qua akoestiek aangenaam is. Dat is ook duidelijk te horen in het tweede deel van het filmpje waarin we nog een keer een nagalmmeting uitgevoerd hebben, nu na implementatie van onze akoestische materialen.

Als oplossing is gebruik gemaakt van de speciaal voor toepassing in sportaccommodaties door Allkoestiek ontwikkelde Allgym akoestische sportzaalpanelen.

Gaan voor 100% tevredenheid

Allkoestiek werkt met een 100% tevredenheidsgarantie op het akoestisch eindresultaat. Iedere gymzaal die wij onder handen nemen, voldoet aan de gestelde eisen. We kunnen de volledige akoestische verbetering van jouw gymzaal verzorgen van het maken van een ontwerp tot en met de productie, levering en montage.

Neem gerust even contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek of een nagalmmeting op locatie.

Wij ontzorgen vanaf het advies tot en met de complete realisatie.

Dit resulteert in structurele en duurzame oplossingen die garant staan voor een akoestisch comfortabel leef- en werkklimaat.

Advies vragen
Mike: "Voorkomen of oplossen. Wij zijn jouw partner!"
Mailchimp nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen!

Ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief met

  • Tips voor betere akoestiek
  • Projecten in beeld en geluid (hoor zelf het verschil!)
  • Onze nieuwste producten en het laatste nieuws