Docent en leerlingen sporten prettiger door akoestische wandpanelen

Omgeving

Sport

Locatie

Emmen

Ruimte

Sporthal
Prettiger sporten door de toegepaste akoestische wandpanelen

Continue echo bemoeilijkt het werk

In een sporthal is het nooit stil. Maar als leerlingen zich tijdens de gymles moeilijk kunnen concentreren en docenten zelfs risico lopen op gehoorbeschadiging, dan is er werk aan de winkel.

Geluidsnormen overschreden door slechte akoestiek

PRO Emmen is een bruisende middelbare school met bijna vierhonderd leerlingen. Jongeren volgen hier praktijkonderwijs in een modern gebouw dat zo’n tien jaar geleden werd opgeleverd. Het is een fijne plek om te leren en te werken. Toch was er één maar: de akoestiek in de sporthal was dermate slecht dat de huidige geluidsnormen ruimschoots overschreden werden.

“Het probleem zat hem met name in de nagalmtijd”, vertelt sportdocent Hans Prins. “Je hoorde jezelf continu terug. Daarnaast werken we binnen deze school met leerlingen die extra aandacht nodig hebben. Het zijn kinderen met een leerachterstand die over het algemeen enthousiast, snel afgeleid en ongeremd zijn.”

Dat enthousiasme is aan de ene kant wat het werken met deze doelgroep zo leuk maakt, maar het zorgt ook voor de nodige decibellen als ze aan het sporten zijn. “Zeker als ze voorafgaand aan de gymles een theorieles hebben gehad en dus lang stil op een stoel hebben moeten zitten. Dan moet al die opgekropte energie en spanning eruit.”

Oververmoeid door lange nagalmtijd

Bij sportleraren die werken in binnensportaccomodaties komen gehoorbeschadigingen, maar ook klachten zoals stemproblemen, stress en vermoeidheid vaker voor. Vooral Hans’ collega had hier last van. “Debbie werkt hier al langer en zij kwam na een dag in de ruis werken helemaal kapot thuis.” Om te voorkomen dat Hans en Debbie gehoorschade zouden oplopen kregen ze al eens gehoorbescherming aangemeten, maar dat er een langdurige oplossing moest komen was duidelijk.

Sportdocent Hans Prins     (artikel gaat onder de foto verder)

Prettig lesgeven in sporthal met akoestische panelen

Dé akoestische oplossing voor sporthallen

Daarvoor werd projectleider Wilfred Harleman namens Dion Vastgoed Support ingeschakeld. Hij ondersteunt de school bij het vastgoedbeheer en nam de zoektocht naar een passende oplossing op zich. “Die vonden we in Allgym® akoestische sportzaalpanelen van Allkoestiek. Deze aanloopveilige wandpanelen zijn speciaal ontwikkeld voor gymzalen en sporthallen. De zachte materialen en stoffering bieden bescherming voor de sporters, terwijl ze tegelijk brandveilig, enorm stootvast en geluidabsorberend zijn. Boven de Allgym®-panelen werd akoestisch plaatmateriaal aangebracht, Allboard®. Dit zorgde voor een superstrak eindresultaat.”

Prettig aan de samenwerking met Allkoestiek was de zorgvuldigheid waarmee zij de opdracht uitvoerden, vertelt Wilfred. “Van de uitgebreide akoestische voor- en nameting tot de montage en meegeleverde garantieverklaringen; ze waren bijzonder compleet in hun dienstverlening. Sowieso sprong Allkoestiek eruit op het gebied van hun brede productaanbod, prijs en levertijd – het project moest namelijk binnen een schoolvakantie worden uitgevoerd. Ze hadden ook goede input. Zo bleken de putten in de zaalvloer voor de volleybalnetten te dicht op de wand te zitten. Allkoestiek voorkwam extra kosten door het leveren van dunnere panelen met dezelfde eigenschappen. Dat was uiteraard geweldig fijn!”

"De leerlingen merken het verschil en het risico op gehoorbeschadiging is sterk gereduceerd"

De panelen zijn stijlvol, effectief en hufterproof

Sinds de plaatsing van de panelen is de akoestiek in de sporthal flink verbeterd, merkt sportleraar Hans. “Ook de leerlingen merkten gelijk verschil. ‘Wow, het is een stuk stiller’, zeiden ze. Voor ons als docenten is het een stuk relaxter werken. Je hoort jezelf niet meer continu terug en de leerlingen raken minder snel overprikkeld. En ook het risico op gehoorbeschadiging wordt hiermee sterk gereduceerd.”

Nieuwe situatie     (artikel gaat onder de foto verder)

Akoestiek sporthal verbeteren met akoestische wandpanelen

Een leuke bijkomstigheid vindt Hans de uitstraling van de panelen. “De akoestische panelen zijn antraciet van kleur en zien er stijlvol uit. Het geeft een moderne uitstraling aan de sporthal. Maar het zijn ook een soort kussens, wat de leerlingen fijn vinden. Tijdens de speluitleg aan het begin van de les vinden ze het fijn om even achterover te hangen tegen de zachte muur aan. En dat de panelen hufterproof zijn geloof ik meteen. Dat moet ook wel, want geef je deze jongeren een bal, dan gaat hij overal doorheen. Gisteren nog gooide een leerling al zijn frustratie eruit door keihard tegen de panelen aan te stompen. Zonder schade aan de muur óf zijn hand.” Hij lacht. “Dat kan met deze panelen schijnbaar allemaal!”

Wij ontzorgen vanaf het advies tot en met de complete realisatie.

Dit resulteert in structurele en duurzame oplossingen die garant staan voor een akoestisch comfortabel leef- en werkklimaat.

Advies vragen
Mike: "Voorkomen of oplossen. Wij zijn jouw partner!"
Mailchimp nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen!

Ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief met

  • Tips voor betere akoestiek
  • Projecten in beeld en geluid (hoor zelf het verschil!)
  • Onze nieuwste producten en het laatste nieuws