Wat is akoestiek

Akoestiek is het geluid dat wordt gereflecteerd door de wanden van een ruimte. Staat je in een ruimte en is er geluid dan hoort je de ruimte daarop reageren. Hoe harder de wanden des te meer reflecties. Het beste voorbeeld hiervan is jouw badkamer.

Wat is goede akoestiek

Formeel bestaat goede akoestiek niet. Toch voel je jezelf in een omgeving met de juiste akoestiek direct op jouw gemak. Hoe kan dat? Wat voor de ene toepassing goede akoestiek is, is voor de andere juist slecht. Denkt je maar eens aan een concertzaal. Goed voor een symfonieorkest, slecht voor de spraakverstaanbaarheid. Of aan een kerk. Prachtig voor orgel- en koormuziek, slecht voor de verstaanbaarheid van de voorganger.

Toch blijkt In de praktijk dat vooraf vaak duidelijk is vast te stellen aan welke akoestische eigenschappen een ruimte het beste kan voldoen. Een restaurant, een kantoortuin, een vergaderruimte, een sporthal, een klaslokaal, een huiskamer. In al deze ruimtes dient de galmtijd beperkt te zijn en moeten de wanden diffuus reflecteren. Pas dan voelt de mens zich op zijn of haar gemak. Dan kan er effectief worden gewerkt. Dan kan er van muziek worden genoten.

U heeft jarenlang zonder besef van akoestiek geleefd. Waarom zou je zich er dan nu druk om maken? De inrichting van ruimtes is de laatste decennia sterk veranderd. Restaurants, kantoren en huiskamers zijn tegenwoordig vaak veel minimalistischer ingericht. De strakke wanden en plafonds reageren akoestisch gezien heel anders dan klassiek ruimtes met lambrisering, boekenkasten en gordijnen. Het gevolg is dat mensen zich vaak minder prettig voelen in de ruimte die ze bezoeken of waarin ze werken. In minder dan 10 minuten legt Julian Treasure in een TED Talk video uit waarom we akoestiek nu eindelijk eens serieus moeten nemen.

Akoestiek zakelijk gezien

Klanten kiezen, meestal onbewust voor een omgeving waarin ze zich het prettigst voelen. Er is inmiddels aangetoond dat een toenemend aantal mensen ruimtes mijdt die "te druk" klinken en waar geen rustig gesprek te voeren is. Is die ruimte jouw restaurant of café, dan kun je dit signaal niet negeren. - Werknemers werken het meest effectief in een ruimte die akoestisch op orde is. Er is een direct verband aangetoond tussen werkplezier, effectiviteit en akoestiek. Als werkgever wil je het beste uit jouw werknemers halen en het verloop zo laag mogelijk houden. Akoestiek is daarbij een serieuze factor.

Akoestiek in het privédomein

Het lijkt onlogisch maar bij zo goed als alle nieuwbouwhuizen wordt door architecten nog altijd geen rekening gehouden met akoestiek. Huiseigenaren realiseren zich pas na het inrichten van hun nieuw aangekochte huis dat de diverse ruimtes wel erg hol klinken. Daardoor rust je minder goed uit en voel je jezelf minder prettig in jouw eigen omgeving.

Een slechte ruimteakoestiek heeft dus direct negatieve invloed op jouw klanten, gasten, leerlingen, medewerkers en je zelf. Mensen met een gehoorschade hebben zelfs nog eerder last van een slechte akoestiek! Een juiste akoestiek maakt de ruimte geschikt voor zijn gebruikersdoel: het beheerst het geluidsniveau, voorkomt het cocktailpartyeffect (= het vermogen om uit een zee van geluid één gesprek te kunnen volgen), voorkomt desoriëntatie, verhoogt de spraakverstaanbaarheid en verhoogt het comfort.

Meer weten

Beïnvloedt akoestiek jouw leven op een negatieve manier en wil je daar wat aan doen? Neem dan eens contact met ons op. Bellen kan op 0342-464153 stuur een e-mail naar info@allkoestiek.nl of maak gebruik van ons contactformulier.

Vraag een gratis quickscan aan

(t.w.v. € 185,00)

  • Bezoek op locatie
  • Nagalmtijdmeting
  • Advies op maat
Vraag een gratis quickscan aan
Allkoestiek bedrijfsbrochure

Allkoestiek bedrijfsbrochure

In alle rust onze werkwijze en mogelijkheden nog eens nalezen of infomatie sturen aan iemand waarvoor onze diensten en producten interessant zouden kunnen zijn?