Voormalige werkplaats omgetoverd tot sporthal 

Omgeving

Onderwijs

Locatie

Amersfoort

Ruimte

Sporthal/Sportzaal
Polyesterwol allwool akoestiek sporthal tijdelijk

Polyesterwol de akoestische oplossing voor tijdelijke huisvesting school

Bij het ombouwen van een voormalig bedrijfspand naar een schoolgebouw komen veel uitdagingen om de hoek kijken. Ook met betrekking tot de akoestiek in de sporthal en de sportzaal. 

Het huidige schoolgebouw van GSG Guido, locatie VMBO, in Amersfoort inclusief twee gymzalen is verouderd. De nieuwbouw komt op dezelfde plek als de huidige school. Dat betekent dat er tijdelijke huisvesting nodig is.

Adviseur begeleidt school met realisatie

ICS adviseurs werd ingeschakeld om te zoeken naar een mogelijke locatie voor de tijdelijk huisvesting. Deze werd gevonden in een leegstaand bedrijfspand op het bedrijventerrein De Hoef in Amersfoort.

ICS Adviseurs kreeg de uitdaging om het bedrijfspand te transformeren tot een school met sportruimten. In de voormalige werkplaats/loods is op de begane grond is een traditionelere gymzaal gemaakt met een afmeting van 18 bij 30 meter. En op de 1e etage een sportzaal met een afmeting van 30 meter lang en 7,5 meter breed. Deze afmeting vraagt om een innovatieve aanpak. In deze sportruimte is onder andere een dojo gemaakt.

Akoestiek gymzaal en sportzaal ook belangrijk

Naast de inrichting van de gymzaal en sportzaal was ook de akoestiek een item dat meegenomen moest worden in de hele verbouwing.

Allkoestiek heeft een tweetal nagalmtijdmetingen uitgevoerd. Met als doel het huidige akoestische klimaat in kaart te brengen en op basis van de gemeten situatie te berekenen hoeveel akoestische voorzieningen er toegevoegd dienen te worden om de nagalmtijd te verlagen naar het gewenste niveau.

De metingen zijn getoetst aan de norm van de NOC*NSF. Deze wordt steeds vaker door de Arbo diensten overgenomen als richtlijn (KVLO). In de grote gymzaal was er een sprake van een overschrijding van 106% en in de sportzaal van maar liefst 148%. Kortom een onwerkbare situatie voor de leerkrachten LO.

In overleg is er een akoestisch, praktisch en financieel passende oplossing uitgekomen. Hierbij is een belangrijke factor dat het tijdelijke huisvesting betreft, waarbij er een termijn van ca. 1,5 jaar is benoemd. Het financiële aspect speelt daardoor een grotere rol dan esthetiek.

Jouw akoestiek verbeteren?

Polyesterwol akoestische wolplaat

Als oplossing zijn wij uitgekomen op het aanbrengen van onze Allwool akoestische wolplaten die rechtstreeks tegen het damwandplafond aan geschroefd kunnen worden en daarmee ook eenvoudig demonteerbaar zijn. Deze platen hebben een wat ruwere afwerking en worden doorgaans niet als zichtwerk toegepast, maar zijn erg functioneel en aantrekkelijk geprijst. Ze zijn licht van gewicht, hebben een goede brandveiligheid en zijn vormstabiel en elastisch. De oppervlaktestructuur is wollig met zichtbare vezels. Ze zijn voldoende sterk voor toepassing aan plafond en wanden in een normale impactvrije omgeving. 

Polyesterwol is een duurzaam product, het is een synthetische vezel die voor een deel vervaardigd wordt uit gerecyclede materialen, zoals PET-flessen.

Met de Allwool akoestische polyesterwol platen verbeteren we de akoestiek goedkoop én zeer effectief. De structuur van deze akoestische wolplaat zorgt voor een goede demping van het geluid en vermindert de galm in een ruimte.

Meer over polyesterwol

Allkoestiek adviseert, levert en monteert

Allkoestiek heeft het complete traject op zich genomen. Van adviseren tot leveren en monteren. Daarmee hebben wij de adviseur en de aannemer volledig ontzorgt. Door korte lijnen met onze afdeling planning verliep de uitvoering vlekkeloos.

Controle akoestiek aan de norm NOC*NSF

Lastig was wel dat de metingen niet zijn uitgevoerd in een ingerichte gebruikssituatie. Toekomstige veranderingen aan de ruimte hebben dan invloed op de akoestiek. Een controlemeting was dan ook nodig om uiteindelijk te toetsen of de norm behaald was. Na de controlemeting bleek dat er nog een aantal polyesterwol platen nodig waren om te voldoen aan de akoestiek normen van de NOC*NSF. Na montage is dit project tot volle tevredenheid van de adviseur en de school afgerond. 

We nemen de tijd om een klant op locatie te voorzien van advies op maat. Vaak in combinatie met een meting.

Hiermee ben je verzekerd van het beste akoestische resultaat met garantie!

Advies vragen
Edwin: "Een goed advies leidt tot het beste resultaat."
Mailchimp nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen!

Ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief met

  • Tips voor betere akoestiek
  • Projecten in beeld en geluid (hoor zelf het verschil!)
  • Onze nieuwste producten en het laatste nieuws