De term atrium staat voor een centrale ruimte of binnenplein in een gebouw. Veelal is deze ruimte gesitueerd bij de ingang van een gebouw en betreft het de centrale entree gecombineerd met een vide.
Deze ruimten zijn vaak minimalistisch ingericht waarbij vloeren, wanden en plafonds zijn afgewerkt met harde materialen. Denk hierbij aan materialen zoals glas, natuursteen, beton, metaal en stuukwerk.
Daarnaast is een atrium bijna altijd een hoge ruimte en heeft daardoor ten opzichte van het netto vloeroppervlak een groot volume.
Al deze aspecten bij elkaar zorgen ervoor dat er een lange nagalmtijd ontstaat wat resulteert in een slecht akoestisch klimaat. De ruimte gaat hol klinken en geluid blijft in de ruimte rondzwemen omdat er onvoldoende absorberende materialen aanwezig zijn.
Meestal heeft een atrium ook een multifunctionele gebruiksfunctie. Denk hierbij aan het gebruik als ontvangstruimte, wachtruimte, vergaderruimte, ontmoetingsruimte of receptiebalie.
Wanneer de akoestiek slecht is dan heerst er een rumoerige atmosfeer. Het gevolg kan zijn dat een receptionist(e) zich niet verstaanbaar kan maken aan de telefoon of balie. Wanneer het atrium tevens als verkeersruimte wordt gebruikt en als wachtruimte fungeert dan ontstaat bij de aanwezigheid van een beperkt aantal personen al snel sprake van geluidsoverlast. Denk hierbij aan loopgeluiden maar ook andere gebouw gerelateerde geluiden zoals de achtergrondruis van een ventilatiesysteem of dichtslaande deuren.
De mensen die zitten te wachten in het atrium vangen over en weer flarden van gesprekken op of verstaan soms zelfs letterlijk wat een receptionist(e) zegt. Dit is ook uit oogpunt van privacy een ongewenste situatie.
Een ruimte die akoestisch slecht is nodigt niet uit om gebruikt te worden voor communicatie en schiet zijn doel voorbij als vergaderruimte of ontmoetingsruimte terwijl dit wel mogelijk is als de akoestiek goed geregeld is.
Een slechte akoestiek kan vergeleken worden met de kleuren rood en blauw. Een prettige akoestiek voelt warm aan en nodigt uit om lang(er) in de ruimte te verblijven als er goed gecommuniceerd kan worden. Vergelijk dit met de warmte van de kleur rood.
Andersom voelt een hol klinkende ruimte met een slechte akoestiek en veel galm onprettig aan wat te vergelijken is met de kilheid van de kleur blauw.
Een atrium heeft vaak open verbindingen met aangrenzende ruimten. Dit kunnen galerijen zijn maar ook gangen die op het atrium uitkomen.
Steeds vaker grenzen ook open werkplekken of kantoortuinen aan een vide of atrium of worden er zelfs werkplekken in het atrium zelf gesitueerd.
Een werkbare akoestiek is een eerste vereiste om ervoor te zorgen dat de er in alle rust en geconcentreerd gewerkt en gecommuniceerd kan worden. Dit vraagt om een goed akoestisch plan van aanpak zowel voor bestaande situaties maar ook bij herbestemming-, herindeling- of nieuwbouwplannen.
Allkoestiek heeft diverse atrium projecten op haar naam staan. Het verbeteren van de akoestiek in een atrium is een specialisme op zich.
Door het uitvoeren van nagalmtijdmetingen brengen wij het bestaande akoestisch klimaat in kaart. De uitkomsten van deze metingen aangevuld met onze jarenlange ervaring vertalen wij naar een passend advies.
Het brede product assortiment van Allkoestiek gecombineerd met onze creativiteit staat voor ons motto “Voor iedere situatie een passende oplossing”.
Van nagalmtijdmeting of advies tot en met complete montage:
Allkoestiek helpt je graag!
(t.w.v. € 185,00)