Gedetailleerde aanpak akoestisch klimaat in kantoorruimten

Artikel van Allkoestiek in de bijlage van het Financieel Dagblad over het akoestisch ontwerp, toepassing en esthetiek...

Nieuwsartikel in het Financieel Dagblad

In de bijlage Publiek-Private Samenwerking van het financieel dagblad is in de editie van december aandacht besteedt aan akoestiek in kantoorruimten. Lees hier het artikel.

Rumourige werkplek

Een rondzwemmend geluid door teveel galm en een rumourige werkplek vanwege hoorbare gesprekken van collega's op de achtergrond. Menig kantoor beschikt ondanks een doordachte inrichting over een slechte akoestiek. En dat zie je terug in de prestaties van medewerkers. “Het is bekend dat concentratieproblemen veroorzaakt kunnen worden door een slechte akoestiek”, zegt Mike Buijs, eigenaar van Allkoestiek. Zijn bedrijf richt zich op innovatieve en praktisch toepasbare oplossingen voor verbetering van het akoestisch klimaat in iedere ruimte.

Het akoestisch ontwerp

Een goede akoestische inrichting is vaak een vergeten onderwerp bij het ontwerp en de inrichting van een kantoor. Het Bouwbesluit stelt helaas geen specifieke eisen aan de nagalmtijd, dus zou de ontwerper dit belangrijke comfort-aspect direct mee moeten nemen in zijn plan van aanpak. “De problemen komen vaak al snel aan het licht”, stelt Buijs. “Meer dan eens komt het voor dat bedrijven ons enkele dagen na het betrekken van hun nieuwe kantoorruimte al benaderen, omdat ze niet fatsoenlijk kunnen werken.”Dat er meer aandacht nodig is voor de akoestiek komt onder andere door de trend om ruimten minimalistisch in te willen richten met betonnen plafonds in het zicht en de keuze voor een akoestisch harde wand- en vloerafwerking. Het ontbreken van geluidsabsorptie leidt al helemaal tot problemen in de zogeheten loft architectuur, waarbij openheid, een grote werkvloer en het delen van een ruimte met meerdere mensen centraal staat. Een open office kantooromgeving met een moderne industriële inrichting is een combinatie die om serieuze aandacht vraagt voor de akoestiek.

Klik hier om jouw akoestisch probleem op te lossen

Akoestische toepassing en esthetiek

Er is een grote variëteit aan oplossingen, die niet altijd een grote investering vergen. Van het plaatsen van panelen en geluiddempende objecten tot aanpassingen in de inrichting. “Bureaus niet recht tegenover elkaar zetten, maar iets laten verspringen, kan de overlast al verminderen”, legt Buijs uit. Een optimaal resultaat kan volgens hem behaald worden door advies, ontwerp en montage niet door verschillende bedrijven uit te laten voeren, maar samen te voegen, zoals Allkoestiek dit doet. “Op die manier kunnen we vraagstukken praktisch oplossen en ligt de verantwoordelijkheid bij één partij, tot aan de controlemeting en garantie op het eindresultaat aan toe.” Bovenal blijft akoestiek specialistisch werk. Bedrijven gaan zoeken op internet en hebben soms via webshops al materialen aangeschaft die niet voldoen. Iedere ruimte is anders en vraagt om een eigen aanpak. Buijs: “Werkende oplossingen luisteren heel nauw. Binnen de grenzen van het budget kijken we naar functionaliteit van de oplossing en esthetische wensen.” De brede range aan oplossingen die Allkoestiek biedt en deels zelf ontwikkelt, kent verrassende vormen. Van elementen of objecten tot heuse schilderijen en kroonluchters van akoestisch materiaal. Buijs: “Onze producten zijn goed in te passen in een modern interieur, zodat je niet alleen een goede akoestiek bereikt, maar ook de look en feel van een ruimte in zijn waarde laat.”

Hieronder het artikel zoals dit verscheen in bijlage van het FD.

 

Gedetailleerde aanpak akoestisch klimaat in kantoorruimten
Bron: Mediaplanet Publishing House

Download artikel

Lees hier meer over akoestiek in kantoren