Akoestiek verbeteren bij oud industrieel erfgoed

Omgeving

Onderwijs

Locatie

Utrecht

Ruimte

Leslokaal
  • Eén van de lokalen van de HKU in de Pastoe-fabriek
  • Unieke driehoekjes-elementen in een doorloopruimte van de HKU
  • De HKU had last van teveel nagalm in enkele ruimten van de Pastoe-fabriek
  • Sinds 1918 worden in deze fabriek de beroemde Pastoe-meubels gemaakt

Akoestiek in klaslokalen verbetert

Eén dag voor kerst kregen we een telefoontje. Het hoofd facilitaire zaken van de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) belde. Of we met spoed langs wilden komen om een akoestisch probleem in een aantal ruimten van de Pastoe-fabriek op te lossen. De dag erna stonden we met onze meetapparatuur in enkele fraai vernieuwde ruimten van deze beroemde meubelfabriek.

De HKU heeft begin 2016 een gedeelte van de nostalgische Pastoe-fabriek in Utrecht betrokken, een gebouw met uitstraling en een bijzondere geschiedenis. Hier werden vanaf 1918 de beroemde Pastoe-meubels gemaakt.

Voor de nieuwe bestemming moest dit oud-industrieel erfgoed van binnen gerenoveerd worden. De Hogeschool voor de Kunsten heeft in de grote open fabrieksruimten diverse lokalen en ateliers gerealiseerd. Daarbij is de robuuste look en industriële uitstraling zoveel als mogelijk intact gelaten. Zo heb je, als je naar boven kijkt, zicht op de ruwe betonstructuur van het gebouw en de installaties.

Akoestiek verbeteren lokalen

In alle ruimten die we hebben onderzocht was sprake van een te lange nagalmtijd en de HKU wilde dat dit nog voor de ingebruikname van het gebouw opgelost zou worden. Naast het korte tijdsbestek waarin we dit moesten realiseren, lag er nog een andere uitdaging. We moesten namelijk de akoestische elementen op een fraaie manier een plek zien te geven onder het bijzondere industriële plafond.

Cum Laude geslaagd!

We bedachten in samenspraak met de opdrachtgever twee verschillende oplossingen. In de ruimten waar de nagalmtijd onder de 1,3 seconden moest uitkomen, de zogenaamde verkeersruimten, hebben we op een speelse manier onze Allceiling elementen aan het plafond gehangen. Om het ontwerp aan te laten sluiten bij de creatieve omgeving, is er met driehoeken gewerkt die we @random en richtingloos hebben opgehangen.

Akoestische elementen in klaslokaal universiteit  (artikel gaan onder de foto verder)

In de nog niet ingerichte leslokalen en ateliers mocht de nagalmtijd maximaal 0,8 seconden zijn. Uit de nagalmtijdberekeningen kwam naar voren dat we dit alleen konden bereiken met een fors dekkingspercentage akoestische elementen. Daarom hebben we voor deze ruimte een ontwerp gemaakt opgebouwd uit 8 verschillende rechthoekige en vierkante moduulmaten. De industriële plafondopbouw gaf hierbij richting aan de manier waarop we ze gemonteerd hebben.

Ook in de verblijfsruimten van de universiteit werd de akoestiek verbetert  (artikel gaan onder de foto verder)

Ook de verblijfsruimten bij de HKU werden akoestisch verbetert

 

Cum laude

Na de montage zijn er controlemetingen verricht om te zien of de vooraf door ons berekende nagalmtijden in de praktijk ook waren gerealiseerd. "Ik denk dat we cum laude geslaagd zijn", grapte een van onze monteurs toen hij de resultaten van de meting zag. We zijn trots dat we een steentje hebben mogen bijdragen aan een prettig werk- en studeerklimaat in deze schitterende (leer)fabriek.

Nauwkeurig werken met de puntjes op de i. Daar ligt onze lat tijdens de montage.

De klant heeft na afloop een goed werkende akoestische oplossing en wij nemen de rommel mee naar huis.

Onze monteurs gaan voor topkwaliteit!

Ik wil mijn akoestische probleem oplossen
Edward: "Wij  leveren ieder project netjes af."
Mailchimp nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen!

Ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief met

  • Tips voor betere akoestiek
  • Projecten in beeld en geluid (hoor zelf het verschil!)
  • Onze nieuwste producten en het laatste nieuws
 
 

Cookies?

Wij maken gebruik van cookies om uw gebruikservaring binnen de website te verbeteren

Akkoord