Nieuwe gymzaal onbruikbaar door lawaai

Omgeving

Onderwijs

Locatie

Aerdenhout

Ruimte

Gymzaal
Allgym akoestisch sportzaalpaneel in gymzaal

De nieuwgebouwde gymzaal bij de Tijo van Eeghenschool in Aerdenhout is deels onder de grond gesitueerd. De gymzaal bleek al direct na de bouw onbruikbaar omdat het lawaai oorverdovend was. Ieder gemaakt geluid in de ruimte bleef hard en lang doorklinken. Kortom er moest iets gebeuren.

Nieuwbouw gymzaal onder de grond

De gymzaal is geplaatst via de afzinkmethode. Eerst wordt een bouwput van circa één meter diep gegraven, hierna worden de geprefabriceerde wanden boven de grond aan elkaar bevestigd, zodat een bak ontstaat zonder vloer en dak. Vervolgens wordt de grond tussen de wanden systematisch afgegraven en zakt de constructie tot de gewenste diepte bereikt is. Daarna wordt de vloer tussen de wanden aangebracht en kan de bouw van de gymzaal vervolgens worden afgerond volgens het bouwplan. Het grote voordeel van deze bouwwijze is dat het een trillingvrije bouwmethode is, verzakking van belendende gebouwen blijft uit.

Betonnen bak zorgt voor slechte akoestiek

Betonnen bak zorgt voor galm

Tijdens het uitvoeren van de nagalmtijdmeting werd al snel duidelijk hoe groot het probleem was. Wij hebben een gemiddelde nagalmtijd gemeten van maar liefst 7,83 seconden. Volgens de norm NOC*NSF valt deze gymzaal in de categorie A.1 Gymnastieklokaal. De gemiddelde nagalmtijd mag dan maximaal 1,0 seconde zijn. Wij mogen dit project wel scharen onder een extreem geval van echo. En om in deze ruimte uberhaupt les te kunnen geven was het aanbrengen van akoestische oplossingen absolute noodzaak.

Akoestische materialen in nieuwbouw gymzaal

Akoestische oplossingen geschikt voor gymzalen

Om het probleem op te lossen zijn materialen nodig met de hoogste absorptieklasse (A) en moeten deze breedbandig functioneren wat zoveel wil zeggen als in alle octaafbanden.

Daarnaast moeten de materialen geschikt zijn voor toepassing in een gymzaal. Sporters mogen zich niet bezeren aan de materialen wanneer deze binnen handbereik zijn gemonteerd.

De materialen moeten langdurig bestand zijn tegen bal-, schoen- en lichaamscontact en in het geval van de eerste zelfs tegen keiharde hockey- of honkballen.

Een ander belangrijk item is de brandveiligheid. Allgym heeft een brandklasse B-s2,d0.

Op alle bovengenoemde eigenschappen zijn de Allgym akoestische sportzaalpanelen uitvoerig getest en gecertificeerd. Dit maakt het paneel uniek in zijn soort.

Naast de Allgym akoestische sportzaalpanelen die geplaatst zijn tegen de wandgedeelten binnen handbereik is tegen de hoger gelegen wandgedeelten en in een aantal vlakken tegen het plafond gewerkt met Allimpact akoestisch stootvaste panelen. Deze hebben eveneens een absorptieklasse A echter zijn alleen toepasbaar buiten handbereik in verband met een beperktere balvastheid en aanloopveiligheid.

Volledige ontzorging van jouw akoestisch probleem met garantie

Allkoestiek heeft voor deze klant het gehele project turnkey mogen leveren vanaf de voormeting, het advies en de ontwerpfase tot en met de complete realisatie en controlemeting als onderbouwing van onze 100% tevredenheidsgarantie.

Nederland is weer een gymzaal rijker die voldoet aan de norm van de NOC*NSF en daarmee ook aan de Arbo eisen.

Op zoek naar een oplossing voor het lawaai in jouw gymzaal?

Neem contact met ons op en wij spreken het plan van aanpak graag met jouw door.

Situatie voor

Situatie na

We nemen de tijd om een klant op locatie te voorzien van advies op maat. Vaak in combinatie met een meting.

Hiermee ben je verzekerd van het beste akoestische resultaat met garantie!

Advies vragen
Edwin: "Een goed advies leidt tot het beste resultaat."
Mailchimp nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen!

Ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief met

  • Tips voor betere akoestiek
  • Projecten in beeld en geluid (hoor zelf het verschil!)
  • Onze nieuwste producten en het laatste nieuws