Leerlingen weer graag in aula na akoestische verbeteringen

Omgeving

Onderwijs

Locatie

Naaldwijk

Ruimte

Aula
Akoestische verbetering in aula van school

Nagalmtijd in aula van middelbare school met 47% afgenomen

Een sterke nagalm zorgde ervoor dat het Lentiz | Floracollege in Naaldwijk haar aula lange tijd niet optimaal kon gebruiken. Leerlingen hielden liever ergens anders pauze en voor ouderavonden weken docenten uit naar andere ruimtes in de school. Zonde van de fraaie centrale plek in het gebouw.

De problemen bij de vmbo-school in Naaldwijk ontstonden toen de vide in de aula werd voorzien van glazen wanden. “Daardoor dringt geluid vanuit de aula niet meer door in de lokalen die aan de vide liggen. Fijn voor de docenten die daar lesgeven, maar nu kaatste het geluid terug de ruimte in”, vertelt facilitair coördinator Arja Vermeulen.

Arja Vermeulen facilitair coördinator

Facilitair coördinator over akoestische verbeteringen in Aula

Rumoerig en veel prikkels

Het gevolg? De mooie, grote ruimte werd ineens een ‘galmbak’. Leerlingen die er pauze hielden moesten hard praten om elkaar te kunnen verstaan. Daardoor werd de aula nóg rumoeriger. “Het voelde een beetje alsof je in een binnenspeeltuin was. Al dat geluid is heel vermoeiend. Zeker voor leerlingen die al moeite hebben met prikkels. We zagen dat een deel van onze 1.000 leerlingen de ruimte daarom ook meed.”

Jouw akoestiek verbeteren?

Nagalmmeting en probleemanalyse

Het Floracollege besloot daarom de akoestische problemen in kaart te brengen. Dat gebeurde door Allkoestiek. Een meting wees uit dat de nagalmtijd maar liefst 1,87 seconden bedroeg. Ruim boven de richtlijn die geldt voor gebruiksruimtes van deze omvang.

"De nagalmtijd in de aula was fors hoger dan de richtlijn voor zulke gebruiksruimtes"

Fotopanelen die geluid absorberen

“Allkoestiek heeft ons vervolgens geadviseerd over mogelijke oplossingen. Over de voorgestelde Allvisual akoestische wandafbeeldingen waren we meteen enthousiast. We hebben daar foto’s op laten drukken die vertellen welke richtingen leerlingen hier op kunnen met hun talent. Ze absorberen het geluid, maar zien er niet uit als akoestisch materiaal. Heel gaaf!”

Akoestische afbeeldingen in combinatie met geluidsabsorberende cilinders aan het plafond

Akoestische afbeeldingen in combinatie met cilinders als akoestische verbeteringen in Aula

Speels effect met cilindervormige elementen

Verder hangen er tegenwoordig in totaal 80 Allcylinder® akoestische cilinders aan het hoge plafond van de aula. Op advies van Allkoestiek koos het Floracolllege voor akoestische cilinders met verschillende afmetingen. Ook zijn de Allcylinders op verschillende hoogtes afgehangen, voor een speels effect.

Weer een prettige ruimte om te verblijven

Maar nog belangrijker dan de looks is natuurlijk de akoestische verbetering. Uit een nameting blijkt dat de nagalmtijd nu minder dan 1 seconde is, een verbetering van maar liefst 47%. “Het verschil is in de praktijk echt heel groot. Leerlingen en docenten vinden de aula weer een prettige ruimte om te zijn. We kunnen er nu bijvoorbeeld ook weer ouderavonden houden. Daarvoor weken we altijd uit naar andere ruimtes in de school.”

"Een nameting door Allkoestiek bevestigt dat de nagalmtijd met 47% is afgenomen"

Montage in de schoolvakantie

Arja is niet alleen tevreden over het resultaat, ze kijkt ook tevreden terug op de samenwerking met Allkoestiek. “Ze hebben goed met ons meegedacht over oplossingen en alles werd snel en soepel geregeld. De montage vond plaats in de meivakantie, dus daar hebben leerlingen en docenten niets van gemerkt. Het enige wat ik nu denk is: dit hadden we veel eerder moeten doen!”

Akoestische producten voor het onderwijs

Allkoestiek helpt regelmatig onderwijsinstellingen om de akoestiek te verbeteren. Van kinderdagverblijven tot basisscholen en van voortgezet tot hoger onderwijs. Benieuwd naar onze akoestische oplossingen voor het onderwijs? Bekijk de akoestische producten die we vaak toepassen. Je kunt ook direct een afspraak maken voor een vrijblijvende quick scan, waarbij we de akoestische problemen van jouw school in kaart brengen.

Meer over akoestiek in het onderwijs

Mijn motto tijdens het hele planningsproces is: "Zeg wat je doet en doe wat je zegt!"

Zo weet een klant op ieder moment wat hij van ons kan verwachten.

Advies vragen
Leon: "Slim plannen zorgt voor tevreden klanten."
Mailchimp nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen!

Ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief met

  • Tips voor betere akoestiek
  • Projecten in beeld en geluid (hoor zelf het verschil!)
  • Onze nieuwste producten en het laatste nieuws