Architecten moeten meer akoestiek ontwerpen

Door meer te ontwerpen voor geluid, kunnen we onze gezondheid, sociaal gedrag en productiviteit verbeteren...

In dit filmpje legt Julian Treasure waarom we meer moeten ontwerpen voor onze oren. Architecten en ontwerpers leggen vooral de nadruk op wat we kunnen zien, terwijl geluid ons sterk beïnvloedt. Door meer te ontwerpen voor geluid, kunnen we onze gezondheid, sociaal gedrag en productiviteit verbeteren.

Geluid in ziekenhuizen

Zo vertelt Julian dat we in ziekenhuizen door het geluid dat alle apparaten ervoor zorgen dat patiënten minder snel genezen. De bliebjes en zuigers maken een geluid dat ons lichaam interpreteert alsof het continue onder gevaar staat. Daardoor slapen patiënten slechter, terwijl slaap juist zo belangrijk is voor het herstel van een ziek lichaam.

Geluid op kantoor

Herrie op kantoren zorgt ervoor dat medewerkers minder behulpzaam zijn, minder plezier hebben in teamwerk en minder productief zijn.

Geluid in scholen

Slechte akoestiek zorgt er op scholen voor dat leerlingen de leraar niet goed kunnen verstaan. Zo hoor je vanaf de 4e rij nog maar 50% van wat er vooraan gezegd wordt (Siebein et al., 1998), aldus Treasure. Een betere akoestiek verbetert zowel gedrag als prestaties van leerlingen.

Herrie en gezondheid

Ook zorgt herrie ervoor dat de hartslag van mensen die er instaan om hoog gaat. Volgens Ising & Kruppa (2004) neemt het risico op een hartaanval toe als mensen vaker in een ruimte staan met geluid van boven de 65 dB, iets wat vaak voorkomt in klaslokalen. Voor leraren die dag in dag uit voor zulke klassen staan, kan dit een serieus gevaar zijn voor hun gezondheid. Ook schat de World Health Organization dat een kwart van de mensen in steden slechter slaapt door herrie.

Groepen mensen met extra voordeel van een goede akoestiek

Al bovenstaande effecten gelden eigenlijk voor de ‘normale’ mens. Er zijn een paar groepen mensen die extra voordeel halen uit betere akoestiek. Dit zijn:

  • Mensen die minder goed horen (in de UK ca. 16% van de bevolking);
  • Mensen die van orgine een andere taal spreken (in de UK ca. 10% van de bevolking);
  • Introverte mensen (ca. 33% van de bevolking). Introverte mensen maken moeilijker contact in rumoerige ruimtes.

Conclusie

Daarom adviseert Julian Treasure: ‘don’t design for appearance but for experience’. Door zowel aandacht te geven aan zicht als aan gehoor in een ruimte, wordt de beleving en gebruik van een ruimte sterk verbeterd. Want, zo stelt Julian mooi, je kunt mij gemakkelijk begrijpen als je mij kunt horen maar niet kunt zien, je kunt mij moeilijk begrijpen als je mij wel kunt zien maar niet kunt horen.

Voor meer uitleg over hoe geluid ons beïnvloedt, kijk ook eens naar deze TED talk van Julian Treasure.

Bron: omgevingspsycholoog.nl