Internationale dag van het gehoor

Op 3 maart is het de Internationale dag van het gehoor en staan we stil bij gehoorschade ten gevolge van geluidsoverlast...

Gehoorschade ligt sneller op de loer dan je denkt

Op 3 maart is het de Internationale dag van het gehoor en ligt de aandacht op het gehoor en alles wat daarbij komt kijken. Want horen lijkt vanzelfsprekend, maar veel mensen lopen in hun leven gehoorschade op. Denk je aan gehoorschade, dan denk je al snel aan feesten met te harde muziek, maar het gevaarlijke is dat gehoorschade op veel meer plekken kan ontstaan. Zoals op de werkvloer.

Lawaaislechthorendheid

Eén van de belangrijkste arbeidsrisico is gehoorschade. Volgens ArboNed is het zelfs één van de meest gemelde beroepsziekten. Gehoorschade ligt dus sneller op de loer dan je soms zou denken. 

Lawaaislechthorendheid is een gehoorbeschadiging die niet meer geneest. Hierbij is ons gehoor beschadigd door de blootstelling aan lawaai of aan muziek. Dit kan zowel plotseling gebeuren, door een harde knal of explosie, maar ook geleidelijk, door lange blootstelling aan bijvoorbeeld lawaai op de werkvloer.

Geluidsoverlast in gymzalen

Een paar van de ruimtes waar geluidsoverlast vaak voorkomt, zijn gymzalen en werkplaatsen. In gymzalen werkt de gymleraar dagelijks midden in een geluidencocktail van piepende gymschoenen, stuiterende ballen, snerpende scheidsrechterfluitjes en schreeuwende sporters. Alles bij elkaar zorgen deze geluiden al snel voor een flinke overlast, terwijl geluidsbeschermers vaak geen optie zijn, omdat de leraar met de leerlingen moet communiceren. 

Het gehoor van de gymleraar staat dagelijks bloot aan een grote geluidsbelasting

Geluidsoverlast in werkplaatsen

Ook in een werkplaats komt het geluidsniveau, door het monteren, (vracht)auto's die starten en verplaatsen, maar soms ook door een casco opgeleverde werkplaats, al snel boven de 80 decibel uit. En bij dat aantal decibel, wanneer je geen normaal gesprek kan voeren op ongeveer een meter afstand, ligt gehoorschade al snel op de loer. Zeker als je beseft dat de toename in het aantal decibel niet gelijkstaat aan de toename in het geluid. Kort uitgelegd: in principe is een toename van 10 decibel ongeveer een verdubbeling van de waargenomen geluidssterkte. Dus een waargenomen geluidssterkte van 60 decibel is ongeveer twee keer zo luid als 50 decibel. 

Geluidsoverlast in de werkplaats

Hoe ga ik geluidsoverlast tegen?

Uiteraard helpen goede geluidsbeschermers bij het tegengaan van geluidsoverlast. Echter lost dit niet het basisprobleem op. Het verbeteren van de akoestiek in de ruimte doet dat wel. Door middel van verschillende producten die het geluid absorberen in plaats van weerkaatsen (wat zonder akoestische oplossingen gebeurt), zorg je ervoor dat reflecties afnemen, waardoor de nagalmtijd wordt verkort. 

Voor gymzalen, voor werkplaatsen, maar eigenlijk voor iedere ruimte hebben wij akoestische oplossingen. Zo hielpen wij de werkplaats in de video hieronder door middel van akoestische facetplaten, die in de werkplaats werden gemonteerd. Resultaat: een afname van ruim 44% in de nagalmtijd en geen geluidsoverlast meer!

Deze en vele andere producten hebben we al in veel ruimtes mogen monteren, waarbij we geluidsoverlast stukje bij beetje tegengaan. Benieuwd hoe we ook in jouw ruimte geluidsoverlast tegen kunnen gaan? 

Bekijk de mogelijkheden voor jouw ruimte