Akoestische oplossing voor herrie in de keuken

Omgeving

Wonen

Locatie

Barneveld

Ruimte

Keuken
Akoestische aanpassingen in woonkeuken

Een moderne designkeuken kan niet zonder het comfort van een goede akoestiek.

Werk aan de winkel voor Allkoestiek...Bijna iedereen is wel bekend met de akoestiek van een badkamer. Dé plek waar het zo heerlijk galmt en die uitnodigt tot het laten horen van zangkunsten. Niet minder slecht is het gesteld met het akoestisch klimaat in de meeste woon- en leefkeukens. Letterlijk "Herrie in de keuken".

Weliswaar is dit een ander soort herrie dan we uit het gelijknamige TV-programma kennen maar niet minder een probleem.

De meeste designkeukens kenmerken zich door een strakke en minimalistische inrichting in combinatie met het gebruik van vlakke, gladde maar vooral ook harde afwerkingsmaterialen. Denk hierbij aan granieten aanrechtbladen, wand- en vloertegels, glasdeuren, strakke greeploze deurpanelen, stucwerk, enz.

Samen met het wat grotere volume van de gemiddelde woonkeuken levert dit een hoge nagalm op = een slechte akoestiek. Daar waar sprake is van een keuken in open verbinding met andere ruimten zijn de problemen vaak nog groter.

Juist in dit soort keukens is de atmosfeer bepalend en wil je met vrienden of familie gezellig kokerellen en gesprekken kunnen voeren. Een hoge nagalm is niet alleen oncomfortabel maar geeft ook nog eens een koud en onbehaaglijk gevoel. Vergelijk het met de beleving bij kleuren; blauw voelt koud, rood voelt warm aan.

Vrijwel dagelijks komen wij situaties tegen waar in de ontwerpfase geen rekening is gehouden met het effect van materiaalkeuzes op de akoestiek en waarbij men dit achteraf als een probleem ervaart. De uitspraak dat een absorptieplaatje onder de tafel, een gordijntje voor het raam of een kleed op de vloer dit probleem volledig kunnen verhelpen berust helaas op een nog veelgehoorde misvatting. Maar wat dan?

Nadeel van het achteraf treffen van maatregelen is, naast de extra te maken kosten, de beperkte mogelijkheid iets te doen zonder dat de oorspronkelijk bedachte inrichting van een ruimte beïnvloed wordt. Allkoestiek denkt dan ook graag mee in het begin stadium waarbij de keuken nog niet is geplaatst. Hoogwaardige geluidabsorptie met het uiterlijk van stuc- of spuitwerk. Het kan!

Bovenstaande foto's betreffen een woonkeuken van ca. 35 m² oppervlak vlak na de oplevering van de nieuw gebouwde woning. De nagalm was hier ruimschoots boven de norm als optelsom van het volume, stucwerk op wanden en plafond, tegels op de vloer en veel glas rondom.

Na het lezen van het artikel over Allkoestiek dat op 28 januari 2011 in de Barneveldse Krant verscheen, besloten de bewoners direct contact op te nemen voor een oplossing.

Uitgangspunten:

- akoestiek conform richtlijn (voorstel Allkoestiek: < 0,8 seconden)
- eventueel zelf te monteren of betaalbaar uit te voeren door derden
- passend in het interieur,voorkeur wit
- passend in bestaand lichtplan
- onderhoudsarm, reinigbaar
- liever vandaag dan morgen gerealiseerd

Op basis van een eenvoudige nagalmtijdmeting en het doorrekenen van een aantal mogelijkheden viel de keuze uiteindelijk op het toepassen van Allceiling® akoestische plafondelementen. Binnen 1,5 week was het probleem opgelost volledig binnen de wensen en het budget van de klant.

Op termijn overweegt men nog wat aanvullende absorptie maatregelen te nemen in de vorm van een aantal Allpicture® akoestische schilderijen in onder andere de woonkamer.

Weer een tevreden klant die we je graag als voorbeeld laten zien voor de mogelijkheden in andere woon- en leefkeuken situaties.
Bekijk ook eens onze pagina: akoestiek verbeteren

Niets mooier dan een spontaan berichtje van klanten met een bedankje voor de fijne service en de goed werkende akoestische oplossing.

Onze vakkennis en jarenlange praktijkervaring vertalen naar resultaat. Dat is het doel!

Advies vragen
Karin: "We gaan voor 100% tevreden klanten."
Mailchimp nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen!

Ontvang 4x per jaar onze nieuwsbrief met

  • Tips voor betere akoestiek
  • Projecten in beeld en geluid (hoor zelf het verschil!)
  • Onze nieuwste producten en het laatste nieuws