Oordoppen voor medewerkers in de kinderopvang is niet dé oplossing

Oordoppen voor kinderopvang medewerkers bieden slechts een tijdelijke oplossing. Voorkom vermoeidheid. Ontdek wat wel werkt.

Geschreven door: Karin Buijs
Op 08-04-2025
Karin Buijs

Onlangs verscheen er een nieuwsartikel op RTL Nieuws over kinderopvangorganisatie Babilou, waar getest wordt met gehoorbescherming voor medewerkers vanwege hoge geluidsniveaus op de werkvloer. Een goed initiatief, want aandacht voor gehoorschade in de kinderopvang is ontzettend belangrijk.
👉 Lees hier het artikel op RTL Nieuws

Maar… oordoppen zijn niet de oplossing. Ze pakken het symptoom aan, niet de oorzaak.
Het verbeteren van de akoestiek in de kinderopvang is een betere oplossing dan de medewerkers persoonlijke gehoorbescherming te geven om verschillende redenen;

1. Preventie van gehoorbeschadiging

Door akoestiek te verbeteren voorkom je langdurige blootstelling aan hoge geluidsniveaus die kunnen leiden tot gehoorbeschadiging. Gehoorbescherming is tijdelijk én beperkt. Akoestische verbeteringen pakken de bron van het probleem aan en verlagen het geluidsniveau structureel. Lawaai voedt lawaai.

2. Comfort en werkplezier
Een rustige ruimte waarbij geluiden niet te lang nagalmen verbetert de werkomstandigheden voor medewerkers aanzienlijk. Een goede akoestiek vermindert niet enkel schadelijk lawaai, maar zorgt ook voor een aangenamere werkomgeving waardoor de algehele werkervaring verbetert. Dit begint met een goede akoestische inrichting van het kinderdagverblijf!

3. Effectiviteit van communicatie:
Het is belangrijk dat medewerkers duidelijk kunnen communiceren, zowel tussen collega’s onderling als met de kinderen zelf. Gehoorbescherming kan de communicatie verslechteren, terwijl een betere akoestiek zorgt voor een goede spraakverstaanbaarheid zonder afbreuk aan de interactie.

4. Duurzamere oplossing
Het verbeteren van de akoestiek heeft niet alleen voordelen voor de medewerkers, maar ook voor de kinderen en de ouders. Een ruimte met een goede akoestiek zorgt ervoor dat voor iedereen het geluid vermindert; dus ook voor de kinderen die minder prikkels hoeven te ervaren. Hierdoor verhoog je de kwaliteit van de opvang voor iedereen.

5. Gezondheid van het personeel
Langdurige blootstelling aan teveel lawaai kan leiden tot stress, vermoeidheid en lichamelijke klachten. Het verbeteren van de akoestiek vermindert de gezondheidsrisico’s op de lange termijn. Investeren in een passende akoestische oplossing is dus ook investeren in gezondheid en welzijn.

Samengevat; het verbeteren van de akoestiek is een bredere en voor de langere termijn betere oplossing dan gehoorbescherming, door het probleem bij de bron aan te pakken en het welzijn van zowel medewerkers als kinderen te bevorderen.

Benieuwd hoe wij de akoestiek in jouw kinderdagopvang kunnen verbeteren? Vraag vrijblijvend een nagalmtijdmeting aan. Hiermee kan nauwkeurig het huidige akoestische klimaat in kaart gebracht worden en kan berekend worden welke oplossing voor jouw situatie het meest geschikt is.